Avtalsrörelsen

Båda parter nöjda med avtal

Strejken uteblev. Både Kommunal och SKL är lättade och glada över att avtalet är klart.<br>- Jag gillar Kommunal, det är en rejäl motpart, säger Ingela Gardner Sundström (M), ordförande för SKL:s avtalsdelegation.

Publicerad

Knappt ett dygn har gått sedan avtalet mellan Kommunal och Pacta/SKL blev klart. Ingela Gardner Sundström på SKL är särskilt nöjd med att det inte blev någon strejk och att kostnadsökningarna i det nya avtalet håller sig inom märket på 6,8 procent. Att avtalet är treårigt, på 37 månader och dessutom utan uppsägningsmöjlighet och en förändring när det gäller yrkesintroduktionsanställningarna är exempel på avräkningsposter som gör att totalkostnaden minskar, enligt Ingela Gardner Sundström.

- För yrkesintroduktionsanställningarna vidgar vi gruppen till nästa år så att den även omfattar personer över 25 år. Det är en viktig fråga, framför allt när man tänker på personer med utländsk bakgrund som kanske inte har tagit sig igenom det svenska skolsystemet riktigt, men som skulle kunna vara jättefina medarbetare för oss. Nu får de en chans, säger Ingela Gardner Sundström.

Villkoren för de breddade yrkesintroduktionsanställningarna ska vara på plats redan nästa höst.

Partsgemensamma arbetsgrupper ska också börja arbeta med att hitta lösningar på hur de delade turerna kan minskas. Visstidsanställningarna ska också bli färre.

- I och med att vi nu har 37 månader på oss att jobba utan konflikt så ger det oss väldigt goda chanser att komma längre när det gäller att minska antalet delade turer och lysa igenom problematiken med visstidsanställningar, säger Ingela Gardner Sundström.

Hon passar på att ge beröm till motparten och kallar Kommunal för en rejäl motpart.

- Kommunals företrädare är tydliga och klara. De har väldigt starka uppfattningar och driver dem. Mycket av det som förs fram är viktigt även för oss som arbetsgivare. Det var så himla bra att vi kunde avvärja en strejk. Hur det än är så blir det ju ändå ett avbräck i relationerna om det blir strejk, säger Ingela Gardner Sundström.

Även Kommunals företrädare är glada i dag, särskilt över storleken på löneökningarna under en treårsperiod.

- Vi fick de 1700 kronorna som vi krävde, men framförallt fick vi väldigt många förbättringar i avtalet som kommer att göra stor skillnad för våra medlemmar, säger Lenita Granlund, avtalssekretare på Kommunal.

Enligt förbundet blir det nu lättare för de visstidsanställda att höja sina löner samtidigt som det blir svårare för arbetsgivarna att ta in nya visstidsanställda och strunta i dem som redan är inne och jobbar.

Lenita Granlund pekar också på att förbundet fått igenom villkorsförbättringar för visstidanställda, som får högre löner genom särskilda skrivningar.

Föräldrapenningtillägget utökas från dagens 150 dagar till 180. Dessutom får alla föräldrar rätt att besöka mödravården två gånger på betald arbetstid. Det är stora steg för jämställdheten, anser Kommunal.

- Vi har även infört ett extra OB för dem som jobbar natt på helg och storhelg, säger Lenita Granlund.