Debatt

Bakom dina solglasögon

LEDARE. Jo, det är klart jag vet att pilotstrejken inte handlade om gratis solglasögon, utan om försämrade anställningsvillkor under en ekonomisk kris. Piloterna tyckte tiden var mogen för payback.

Publicerad

Men den som vill vinna en arbetsmarknadskonflikt måste också vinna opinionen.

Den här gången vann arbetsgivarna på knockout. Mattias Dahl, förhandlingschef för Flygarbetsgivarna, levererade en rak höger i en debattartikel i Expressen.

”Snittlönen ligger på cirka 78 000 kronor per månad. [...] Därtill kräver pilotfacket att förmånen på 6 500 kronor till skor och solglasögon ska gälla alla oavsett behov.”

Debattartikeln fick snabbt över 7 000 delningar. Facebook-grupper bildades med ursinniga krav på att piloterna skulle sluta strejka.

Hur kunde det gå så snett för facket?

Allmänheten är egentligen inte svår att förstå sig på. Den tar parti för den svagaste parten. Om busschaufförer kräver kiss­paus, då stöttar allmänheten (2001). Om tågförare riskerar att bli timanställda, då applåderar allmänheten (2014).

Men om den som redan har en hög lön kräver mer, då är allmänheten inte lika lätt att locka. Gratis solglasögon räcker för att arbetsgivaren ska utses till underdog. Och när allmänheten börjar skälla finns bara en utväg; att vika ner sig och försöka rädda anseendet.

Andra fackförbund med högavlönade medlemmar är medvetna om detta. Vem tror att läkarnas strejkkassa någonsin kommer öppnas? Arbetsgivarna kan fritt bromsa läkarnas löner. En läkarstrejk måste handla om något annat, som omänskliga arbetstider, att läkarna halvsover medan de opererar.

I det här numret skriver vi om varför sjöbefälen strejkade i våras. Vi har följt med på färjorna för att förstå varför de fruktar individuella löner.