Avtalsrörelsen

Bankavtalet i hamn

Foto: Scanpix

Med årliga lönekartläggningar och utbildning ska de bankanställdas löner bli mer jämställda. Gunilla Grenö, vd för arbetsgivarorganisationen BAO, är nöjd: <br/> - Avtalet bygger på nya arbetsformer, mer dialog än traditionella förhandlingar.

Publicerad

Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation har förhandlat sedan oktober om det avtal som blev klart på söndagskvällen. Blockaden mot övertid, mertid och nyanställningar som fackförbundet varslat om, blir därmed inte av.

I och med det fyraåriga avtalet är parterna överens om hur arbetet med osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män ska gå till.

- Det blir ett gemensamt, strukturerat arbete som både handlar om att hitta skillnaderna och att komma åt dem, säger Gunilla Grenö.

Arbetstidens förläggning har varit en annan fråga som tagit tid i förhandlingarna. Avtalets lösning är att förläggningen ska göras i dialog mellan chef och medarbetare. Om de inte lyckas komma överens, kan frågan lyftas upp till central nivå. Och om inte den förhandlingen leder till en överenskommelse, kan facket säga nej.

- Vi är väldigt nöjda med den här förenklingen som vi tror kommer att hjälpa till i hela verksamheten, säger Gunilla Grenö.

Finansförbundet krävde tre procent i löneökningar under förhandlingarna. Det fyraåriga avtalet innehåller en kollektiv garanti på 1,8 procent för 2011 samt en individuell garanti på 1 procent, lägst 300 kronor, samma år. 2014 ska en avstämning göras, då ska kollektivet ha fått minst 50 procent av branschens löneutveckling.

- Det är för tidigt att säga hur mycket avtalet kommer att kosta. Det kommer naturligtvis att bli lönerevisioner de kommande tre åren, men avtalet styr inte vad de ska ge, säger Gunilla Grenö.