Nyheter

Cirka 100 000 på väg bli långtidsarbetslösa

I dagsläget har 173 000 personer varit arbetslösa i ett år eller längre. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetslösheten har slutat öka de senaste månaderna. Men mer illavarslande är att de långtidsarbetslösa blir allt fler, visar Arbetsförmedlingens månadssiffror.

Publicerad

Sedan coronapandemin tog sitt grepp om ekonomin i februari och mars har antalet arbetslösa ökat med omkring 100 000. I slutet av oktober var 455 000 personer, eller 8,8 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Vid samma tid i fjol låg arbetslösheten på 7,1 procent.

Men trots att ekonomin fortfarande knakar betänkligt i många branscher, så ökar inte arbetslösheten. Den toppade någon gång i somras. Även om många nya skrivs in som arbetslösa så hittar fler nytt jobb än under samma tid i fjol.

De som nyligen har blivit av med jobbet har nämligen relativt lätt att hitta nytt arbete. Då är det betydligt värre för dem som har varit utan jobb länge, den siffran ökar fortsatt och ser ut att bli än värre.

I dagsläget har 173 000 personer varit arbetslösa i ett år eller längre, 24 000 fler på ett år – och gruppen som står på tröskeln att hamna bland de långtidsarbetslösa (längre än tolv månader) växer stadigt. Drygt 100 000 har varit arbetslösa mellan sex och tolv månader.

"Tiden i arbetslöshet ökar på bred front och fler närmar sig nu långtidsarbetslöshet", skriver Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i en kommentar.

Olle Lindström/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev