Nyheter

Coop-chef anklagad för trakasserier

Coop-asnställda har lämnat skriftliga vittnesmål om allt ifrån sexuella trakasserier till offentliga utskällningar, utfrysningar, avskedanden via sms och uppsägningar som enligt facket, Handelsanställdas förbund, varit framprovocerade. Foto: TT-Bild

En butikschef för en större Coopbutik anklagas av tjugotalet kvinnor för trakasserier, skriver Fri Köpenskap. Handels förhandlar nu med Coop om skadestånd för föreningsrättskränkning.

Publicerad

Kvinnorna har lämnat skriftliga vittnesmål om allt ifrån sexuella trakasserier till offentliga utskällningar, utfrysningar, avskedanden via sms och uppsägningar som enligt facket, Handelsanställdas förbund, varit framprovocerade.

– Just nu pågår förhandlingar med Coop. Eftersom butikschefen sagt åt personer att det är lönlöst att höra av sig till facket och dessutom avskedat anställda utan vår kännedom kräver vi skadestånd för föreningsrättskränkning, säger Handels pressekreterare Jens Lundberg, till Fri Köpenskap.

I ett skriftligt vittnesmål berättar en kvinna hur hon hade brutits ned psykiskt av butikschefen, anklagats för stöld och avskedats. Då mådde hon så dåligt att hon försökte ta sitt liv.

Det ledde till att Handelsanställdas förbund gjorde en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket med hot om skyddsombudsstopp. Efter det kom det in många vittnesmål om hur det var på arbetsplatsen. Det förklarar Handels pressekreterare Jens Lundberg för tidningen.

Handels hade protesterat redan när chefen skulle anställas 2016 eftersom han hade uppträtt olämpligt och tvingats sluta på tidigare chefsjobb i andra butikskedjor.

– Det här är en allvarlig historia som pågått under ett längre tid. Trots att vi påtalat riskerna för Coop så har butikschefen fått jobba kvar. Tyvärr blev det som vi befarade att anställda for illa.

Distriktschefen för Coop Butiker & Stormarknader, Annelie Eriksson, ser allvarligt på anklagelserna.

– Vi har tillsatt en oberoende utredning som kommer att genomföras av Previa. Butikschefen jobbar under utredningen inte i den aktuella butiken, säger hon till Fri Köpenskap.