Nyheter

Datainspektionen har öppnat ett tillsynsärende mot Byggnads

Så snart parterna hade kommit överens om ett nytt avtal anmäldes detta till Datainspektionen. Den anonyme anmälaren ansåg att avtalets bestämmelse, om att arbetsgivarna ska lämna in löneuppgifter för alla - oavsett fackligt medlemskap - till Byggnads, strider emot personuppgiftslagen.

Publicerad

Det var avtalet som anmäldes, men tillsynen kan bara öppnas mot någon som är personuppgiftsansvarig, förklarar Datainspektionens handläggare Helene Samuelsson.
- Därför valde vi att öppna tillsyn mot Byggnadsarbetareförbundet, det kunde ha varit mot Sveriges Byggindustrier också. Att det blev förbundet berodde på att det är förbundet som begärt in uppgifterna. Och arbetsgivarna har ju redan tillgång uppgifterna.
Nu har Datainspektionen begärt in ett yttrande från Byggnads. Förbundet ska senast den 23 maj ha svarat på frågor som vad de tänker använda uppgifterna till, är det möjligt att avidentifiera uppgifterna, hur länge ska de sparas och vilka har tillgång till dem.
- Sedan tar vi ställning till svaren och avgör om det är tillåtet eller inte.
Ni har haft ett ärende i samma fråga tidigare?
- Ja, för ett antal år sedan. Men det kom in just som en fråga från Sveriges Byggindustrier, där vi svarade vilka bestämmelser som gäller och vilka bedömningar man kan göra. Det blev aldrig ett tillsynsärende, så det blev heller aldrig något beslut om det var tillåtet eller inte tillåtet, säger Helene Samuelsson.