Avtalsrörelsen

De ska medla i konflikterna

I går utsåg Medlingsinstitutet sex medlare till Transports varslade konflikter på tre av förbundets avtalsområden. Men för att medla mellan Kommunal och SKL om nästa avtal för 300 000 undersköterskor och vårdbiträden kan det få räcka med två personer.

Publicerad

Christina Rogestam, före detta vd och koncernchef för Akademiska hus, generaldirektör för Invandrarverket, riksdagsledamot för C är den ena medlaren i duon. Malte Eriksson, tidigare ordförande för Grafikerna, är den andra.

Medlingsinstitutet utsåg dessa två personer i dag till att medla i mellan Sveriges Kommuner och Landsting och arbetsgivarförbundet Pacta å den ena sidan och Svenska Kommunalarbetareförbundet å den andra sidan. Detta sedan Kommunal varslat om stridsåtgärder mot 100 kommuner och landsting och ett antal Pactaföretag sent i går eftermiddag. Stridsåtgärderna går av stapeln den 29 april om inte parterna kommit överens om ett nytt huvudavtal innan dess.

Ytterligare en medlare kan dock komma att utses inom kort, förklarar Medlingsinstitutet.

För varje tvist utses två medlare åt gången – ibland är de tre.

Transportarbetareförbundet som varslade lite tidigare på dagen i går, fick veta vilka som skulle medla redan samma dag. Till att medla i tvisten mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund om ett nytt transportavtal utsågs Karl Olof Stenqvist, tidigare förhandlingschef hos Teknikföretagen och Anders Tiderman tidigare avtalssekreterare hos IF Metall.

För att medla mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i tvisten om ett nytt miljöarbetareavtal utsågs Bengt KÅ Johansson tidigare biträdande finansminister hos S och Anders Sandgren tidigare chefsförhandlare hos Verkstadsföreningen (nu Teknikföretagen).

Och slutligen utsågs Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och Leif Ohlsson tidigare ordförande för Industrifacket (som nu ingår i IF Metall) till att medla mellan Transport och Almega Tjänsteförbunden/Säkerhetsföretagen.

Transports har varslat om konflikt på alla tre avtalsområdena till den 24 april.