Åsikter

Den ädla konsten att kompromissa

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. För bara några generationer sedan var det få som kunde välja var de skulle jobba. Den som växte upp på en gård blev lantbrukare och den som växte upp på en bruksort började på bruket eller i gruvan.

Publicerad

Det var heller ingen som talade om arbetsrätt eller kränkande särbehandling. Man gjorde som chefen sa. I den industriella revolutionen förändrades spelplanen och nya yrken uppstod som människor sökte sig till. Då ökade också möjligheten att strejka för bättre villkor. År 1920 kulminerade osämjan på arbetsmarknaden med 600 konflikter under ett och samma år.

I den här tidningen berättar forskare om hur det gick till när fack och arbetsgivare lärde sig den ädlaste av alla konster - att kompromissa - långt innan Saltsjöbadsavtalet skrevs under.

På den nya arbetsmarknaden kräver människor god arbets­miljö, avtal och numera ofta att jobbet känns meningsfullt och rent av roligt.

För några år sedan gjorde Trygghetsrådet en undersökning som visade att 1,1 miljoner svenskar hade bytt jobb senaste året. Ytter­ligare 1,8 miljoner ville byta men vågade inte ta steget.

Det vanligaste skälet till att byta jobb var enligt undersökningen att utveckla sig själv, på andra plats högre lön och inte förrän på tredje plats kom missnöje på arbetsplatsen.

I den här tidningen skriver vi om några som är på väg att byta jobb, till exempel LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, LO-TCO Rättskydds avgående vd Dan Holke och om Birgitta Ödmark som blivit ny vd för kyrkans arbetsgivarorganisation.

Även jag är på väg mot nya utmaningar. Jag är otroligt glad över att jag fått vara en del av Sveriges ledande tidning om arbetsrätt under de här åren. Men nu är det dags för mig att utveckla mig själv inom digital kommunikation.