Avtalsrörelsen

Elektrikerna vill få fason på övertiden

- Det är inte ovanligt att våra medlemmar har beredskapsveckor där de jobbar 40 timmars övertid. Det måste bli en rimligare belastning på dem som ligger i beredskap, säger Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Publicerad

Elektrikerförbundet  och Energiföretagens arbetsgivareförening, Efa, växlade avtalskrav den 27 januari.

Förhandlingschef Urban Pettersson på Elektrikerna, hur var stämningen?

- Jag kan inte tycka att motparten är särskilt öppen. Vi får höra samma lönesänkarkrav på grund av nyanlända på det här avtalsområdet som vanligt. Sedan har jag fått en lång och intensiv föreläsning om att industrin ska normera. Det ska bli mycket intressant att se vad som händer framöver. Normeringen fungerar ju inte på det sätt den ska längre. Frågan är vem man ska kritisera från det normerande gänget, oss eller dem som har sifferlöst. Vi har inte sagt att vi är emot att industrin är kostnadsnormerande, vi har bara synpunkter på hur det ska gå till och var det ska vara någonstans.

Elektrikerna driver tre frågor på kraftverksavtalets område:

1. Reglering för att skydda våra medlemmars personliga integritet.

2. Reglering av hur mycket medlemmarna får jobba under beredskapsveckorna.

3. Reglering av hur det ska gå till när verksamheter upphandlas.

- Vi har en sådan bantad organisation på det här avtalsområdet så det är inte ovanligt att våra medlemmar har beredskapsveckor där de jobbar 40 timmars övertid. Övertidsuttaget ligger alltid på max. Det beror på att medlemmarna fått väldigt stora områden som gör att mycket tid går åt till resor och på att färre gör jobbet. Det måste bli en rimligare belastning på dem som ligger i beredskap, säger Urban Pettersson.

Förbundet konstaterar också att branschen blivit en upphandlingsbransch där förbundets medlemmar har jobb i tre år, sedan omprövas deras anställningar när en ny entreprenör tar över.

- Det vill vi också reglera, så att våra medlemmar får möjlighet att följa med över till den övertagande entreprenören.

Elektrikerna håller fast vid kravet som 6 F ställer om 3,2 procentiga löneökningar.

På installationsområdet växlar parterna inte krav förrän den 26 februari.

Fotnot: Lag & Avtal har sökt Efa:s vd, Ulrika Egerlid Schotte, för att höra arbetsgivarens avtalskrav.