Nyhetsarkiv

Erik Sjödin och Niklas Selberg knyts till Lag & Avtal

Niklas Selberg och Erik Sjödin kommenterar aktuella arbetsrättsliga frågor ur rättsvetenskaplig synvinkel för Lag & Avtal. Foto: Anders Wiklund/TT
Niklas Selberg och Erik Sjödin kommenterar aktuella arbetsrättsliga frågor ur rättsvetenskaplig synvinkel för Lag & Avtal. Foto: Anders Wiklund/TT

Erik Sjödin och Niklas Selberg har knutits till Lag & Avtal som kommentatorer i aktuella arbetsrättsliga frågor.

Publicerad

Lag & Avtals ambition är att vara den tidning och sajt med den mest initierade och balanserade rapporteringen om vad som händer på svensk arbetsmarknad i allmänhet och inom arbetsrätten i synnerhet.

Som en del i detta är ett flertal experter knutna till tidningen, antingen som rådgivare i tidningens redaktionsnämnd eller genom att de löpande bidrar med analyser, referat, kommentarer och krönikor.

Nu utökas den skaran med Niklas Selberg och Erik Sjödin. Varje månad bidrar de med en längre text, den första publicerades redan förra veckan.

Erik Sjödin och Niklas Selberg är forskare i arbetsrätt. De syns också som föreläsare och drar sig inte för att debattera aktuella frågor i medierna.

Hur kommer det sig att ni fastnade för arbetsrätt?

– Inte bara är rättsområdet viktigt för människans möjligheter att försörja sig, dessutom är reglernas tekniska konstruktion komplex, spännande och elegant, säger Niklas Selberg.

–  Jag skrev uppsats om Lavalmålet när det pågick och fick då smak för att analysera den påverkan som rätten har på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. Därefter lockade Jonas Malmberg mig till forskarbanan och visade mig den internationella forskarvärlden och hur spännande den kan vara. Och än idag har jag svårt att tänka mig ett roligare jobb än att som akademiker sysselsätta mig med regleringen av arbetsmarknaden, säger Erik Sjödin.

Ni arbetar mycket tillsammans, hur kommer det sig?

– Det är lättare att få saker ur händerna när man jobbar tillsammans. Det blir helt enkelt fler saker som blir klara. Vi har hittat ett sätt att jobba som vi både tycker gör våra gemensamma alster bättre, säger Erik Sjödin.

– Att tillsammans med någon kritiskt pröva sina tankar om rätten fördjupar förståelse av den. Vi kompletterar och utmanar varandra – och har roligt under tiden, fyller Niklas Selberg i.

Efter att nya Las är genomfört kan det bli mer utrymme för andra frågor om arbetsmarknaden att prägla debatten.  

Erik Sjödin tror att genomförandet av EU:s sociala pelare och det kommande minimilönedirektivet kommer att diskuteras. Niklas Selberg nämner den svenska modellen och hur den ska fungera utan hög organisationsgrad.

– Inom kort utmanas den kollektiva arbetsrätten politiskt. Hur gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet? Vad får och bör EU lagstifta om, tillägger Niklas Selberg.

Erik Sjödin

Ålder: 43 år

Titel: Jur.dr, universitetslektor i civilrätt, Lunds Universitet

Bor: Planetstaden i Lund

Familj: Gift och två barn.

 

Ålder: 44

Titel: Docent, jur dr och universitetslektor, Stockholms universitet

Bor: Stockholm 

Familj: Sambo och två barn.