Avtalsrörelsen

Facken försöker hindra
säga upp - hyra in

Lagena i Jordbro, Ålö utanför Umeå, Euromaint Rail i Malmö har en sak gemensamt. De säger upp anställda för att sedan anlita bemanningsföretag. Facken vill sätta stopp för detta kringgående av Las avtalsvägen.

Publicerad

Lag & Avtal förutspådde att reglerna om uppsägning och inhyrning skulle bli en avtalsfråga (se  Specialen inför avtalsrörelsen i nummer 7/8): ”LOs fack kommer avtalsvägen kräva begränsningar mot att säga upp på grund av arbetsbrist för att sedan hyra in. Strejken vid Lagena, Systembolagets lager, visar att kravet har stort stöd bland medlemmarna.”

Så blev det också. Såväl i den avtalsplattformen som Facken inom industrin enades om i november som i LO-samordningen. Att arbetsgivare hyr in folk samtidigt som det finns medlemmar med företrädesrätt till återanställning är ett problem som facken vill komma tillrätta med avtalsvägen. Anställningslagen ska inte kunna kringgås med hjälp av bemanningsföretag, menar de.

På vilket sätt det här kravet kommer att se ut i de bud som sedan lämnas återstår att se. Den 17 december får Teknikarbetsgivarna och Industriarbetsgivarna ta emot fackens krav inför avtalsrörelsen. Under tiden jäser frågan på olika håll i landet.

Verkstadsföretaget Ålö utanför Umeå har begärt att få använda bemanningsföretag trots att företaget i somras varslade 42 anställda vars uppsägningstid går ut vid årsskiftet.

- Vi kan inte acceptera detta försök att kringgå Las, säger Hans Andersson i IF Metalls klubbstyrelse till Dagens Arbete.

Sedan de lokala förhandlingarna strandat blir det nu centrala förhandlingar som från fackets sida kommer att ledas av Christer Persson. Han menar att frågan handlar om inflytande, om medbestämmandelagen.  Ju fler anställda som kommer från bemanningsföretag, desto större handlingsfrihet för arbetsgivaren att förändra organisationen utan att förhandla.

- Den lucka som nu finns i Las på grund av möjligheterna att anlita bemanningsföretag får inte vidgas till att också bli en lucka i MBL, säger han till Dagens Arbete.

Euromaint Rail meddelade i slutet på förra veckan att alla 91 anställda vid ombyggnadsverkstaden i Malmö ska sägas upp. Och att alla uppsagda ska erbjudas jobb hos bemanningsföretag. De anställda är anslutna till Seko, som menar att det här är ett sätt för företaget att frigöra sig från gällande kollektivavtal. De anställda kommer att få otrygga anställningar samtidigt som semesterdagar och pensionsförmåner går förlorade.

- Att få en lösning på den här frågan kommer att ha högsta prioritet i den kommande avtalsrörelsen, säger Sekos ordförande Janne Rudén.