Avtalsrörelsen

Fackets strejkhot slår mot lagren

Det hettar till i handeln. Om den varslade strejken bryter ut i morgon hotar den att slå ut stora livsmedelslager. Fack och arbetsgivare ska innan dess svara på medlarnas bud.

Publicerad

(Uppdaterad) Cirka 5 000 anställda på 22 arbetsplatser, butiker men framför allt stora lager som förser handlarna med varor, står på LO-facket Handels strejklista. Strejken bryter ut fredag förmiddag klockan 10 om inte parterna kommer överens.

Det brådskar med andra ord. Medlarna, som är inkopplade, har nu lagt ett bud som fack och arbetsgivare ska svara på, enligt uppgift till TT. Mer oklart är när de exakt senast ska svara.

Stora effekter

Blir det nobben så väntar relativt stora strejkkonsekvenser, men effekterna vill företagen inte gärna prata om i detalj.

– Det kommer få stora konsekvenser förstås, för butiker och kunder, säger Magnus Törnblom, presschef på Axfood som bland annat driver matvarukedjorna Willys och Hemköp.

Förutom att strejken tar sikte mot några enskilda butiker runt om i landet så är den största smockan riktad mot lagren. Axfoods näst största lager Dagab i Hisings Backa är på Handels strejklista. Lagret förser framför allt Axfoods butiker i västra och södra Sverige med allehanda matvaror, men Magnus Törnblom vill inte spekulera i vilka de direkta effekterna blir i butiksled, hur fort det blir tomt på vissa hyllor.

Samma konflikt

Enligt honom pågår inget extra jobb för att fylla upp lagren.

– Vi jobbar på som vanligt, vi kan inte styra om varuflödet hur som helst, säger Magnus Törnblom.

Konflikten mellan LO-facket Handels och arbetsgivarparten Svensk Handel handlar enkelt uttryckt om löneökningar. Ska fackets låglönesatsning få kosta mer för arbetsgivarna än de 5,4 procenten på 29 månader som industriförhandlingarna härom veckan enades om skulle bli lönemärket på svensk arbetsmarknad.

Men precis som för tre år sedan, så lämnades industrinormen öppen för tolkningar: Låglönesatsning utöver märket eller inklusive de 5,4 procenten? Det är också samma konflikt som flera andra förbundsförhandlingar handlar om. Hotell- och restaurangfacket har strejkvarslat på samma fråga.

Olle Lindström/TT

Listan på strejkhotade lager

Förutom ett tiotal butiker har Handels varslat flera stora lager. Dessa är:

Jula i Skara

Grönsakshallen i Hässleholm

IKEA i Jönköping

Ahlsell i Hallsberg

H&M i Borås

ICA i Järfälla

Dagab i Hisings Backa

Havilog i Göteborg

Martin & Servera i Enköping

Källa: Handels