Nyheter

Får vi göra undantag från avtalet om dygnsvila?

En arbetsgrupp består av fyra medarbetare på vaktlista. Arbetsuppgifterna är möjliga att utföra på bara tre personer, det är både arbetsgivare och medarbetare överens om. Men i arbetsgivarens avtal med den fackliga motparten finns en klausul om "11 timmars dygnsvila" som omöjliggör schemaläggning på tre medarbetare. Kan i ett sådant fall en arbetsgivare lokalt på arbetsplatsen träffa undantagsavtal med facket om just denna arbetsgrupp, det vill säga frångå huvudavtalet i just detta fall medan 11-timmarsregeln fortsätter att gälla för andra arbetsgrupper?

"Vaktlisteansvarig"
Enligt MBL § 27 kan arbetsgivare och arbetstagare, som är bundna av kollektivavtal, inte med giltig verkan träffa enskilda överenskommelser som strider mot kollektivavtalet. Detta kallas kollektivavtalets normerande verkan.
På motsvarande sätt har de lokala parterna - en arbetsgivare och en lokal fackförening - inte rätt att träffa överenskommelser som strider mot ett för dem gällande centralt kollektivavtal. Utrymmet för sådana lokala överenskommelser avgörs av det centrala kollektivavtalet och ska normalt kunna utläsas av dess lydelse.
Av frågan framgår inte om 11-timmarsregeln finns i ett centralt kollektivavtal eller om den enbart finns i ett lokalt avtal. I det första fallet är en lokal eller enskild överenskommelse om avvikelse från regeln ogiltig, om inte det centrala kollektivavtalet medger sådana avvikelser. I det andra fallet kan de lokala parterna när som helst ändra i sitt eget lokala avtal och tillåta avvikelser. Om även avvikelser genom enskilda överenskommelser tillåts beror på det lokala avtalets innehåll. Det har i princip ingen betydelse om avvikelserna i dessa fall gäller en hel arbetsplats eller enbart en viss grupp.
Situationen kompliceras i detta fall ytterligare av EG reglerna och den svenska arbetstidslagen. Enligt EG:s arbetstidsdirektiv har arbetstagare rätt till 11 timmars dygnsvila, vilket nu införs i arbetstidslagen, som ändrats från och med halvårsskiftet 2005 (se Prop 2004/ 04:180). EG-regeln har dock flera undantag men då krävs i princip att arbetstagaren får kompensationsledighet eller "motsvarande skydd". Dessa undantag införs dock inte i svensk rätt utan istället föreskriver arbetstidslagen, att andra undantag än för tillfälliga förhållanden ska regleras genom centrala kollektivavtal eller kräva dispens från Arbetsmiljöverket. Vissa funktioner inom det offentliga området har dock undantagits.