Nyheter

”Företagshälsan glöms bort i coronabekämpningen”

Peter Munck, vd för Sveriges Företagshälsor.
Peter Munck, vd för Sveriges Företagshälsor.

Myndigheter glömmer bort företagshälsovården och viktiga resurser inom vården riskerar gå förlorade i bekämpningen av coronaviruset. Det anser Peter Munck, vd för Sveriges Företagshälsor.

Publicerad

Han framhåller, i en intervju i Dagens Nyheter, att företagshälsovårdens 4500 medicinskt kunniga, läkare, sjuksköterskor, psykologer och fysioterapeuter, skulle kunna avlasta vården under coronapandemin. Han gör jämförelser med hanteringen under den tidigare svininfluensan, för elva år sedan:

– Vi ser en återupprepning av hanteringen under svininfluensan, där man glömde bort resurserna inom företagshälsovården och i stället belastade den offentliga vården enormt mycket, säger Peter Munck och föreslår att Sveriges Företagshälsor kan utföra tester i omsorgsmiljö:

– Vi behöver skyddsutrusning och testkit men när vi väl får det är det bara att köra.

Ett annat förslag är att Folkhälsomyndigheten skulle kunna ge i uppdrag att sköta psykologisk krishantering och krisstöd för anställda inom vården. 

– Våra psykologer är oroliga för vad som kommer hända efteråt. Om man inte stöttar upp personalen som ska ta hand om de döda och döende nu blir det katastrof i höst, säger Peter Munck, till DN.

Peter Munck har, enligt tidningen, kontaktat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Folkhälsomyndigheten och departementen och meddelat att företagstälsovården kan hjälpa till. Men han uppger att myndigheternas intresse varit svalt.