nyheter

Fortsatta förhandlingar om tre HÖK:ar

Annelie Söderberg, Vårdförbundets förhandlingschef.

Den offentliga sektorns avtalsförhandlingar fortsätter för Kommunal och Sveriges Lärare. Vårdförbundet har begärt medling. Men Läkarförbundet och avtalsområdet Allmän kommunal verksamhet samt Akademikeralliansen blev klara på skärtorsdagen.

Publicerad

Sex HÖK:ar

Avtalen, som kallas huvud-överenskommelse (förkortas HÖK) tecknas av SKR och Sobona gemensamt:

  • HÖK med Kommunal. Centralt bestämda krontalshöjningar. Omfattar drygt en halv miljon arbetstagare.
  • HÖK med OFR Allmän kommunal verksamhet, AKV. Arbetstagarparterna är Vision, Akademikerförbundet SSR, Ledarna och Fackförbundet Scen och film. Omfattar 200 000 arbetstagare.
  • HÖK med Sveriges Läkarförbund. Avtalet omfattar drygt 35 000 läkare.
  • HÖK med Vårdförbundet (formellt OFR:s förbundsområde Hälso- och sjukvård). Omfattar 90 000 sjuksköterskor och barnmorskor.
  • HÖK med Sveriges Lärare. Omfattar över 240 000 arbetstagare.
  • HÖK-T med AkademikerAlliansen, en förhandlingsorganisation för 16 Sacoförbund . Avtalet gäller tills vidare och saknar centralt angivna lönenivåer. 80 000 arbetstagare omfattas.

Sex huvudöverenskommelser, så kallade HÖK:ar, står i centrum för den offentliga sektorns avtalsrörelse 2024. Det gäller villkor och löner för 1,2 miljoner arbetstagare.

Fem av HÖK:arna löpte ut den 31 mars, på påskdagen. I och med storhelgens kalendariska läge tvärs över avtalens utgångsdatum, hade parterna en ambition att bli klara på skärtorsdagen.

Arbetsgivarsidans SKR och Sobona kom med ett slutbud på onsdagen. På torsdagen hade arbetstagarorganisationerna beslutsmöten i avtalsdelegationer och förbundsstyrelser. HÖK:arna för Allmän kommunal verksamhet (AKV) och Läkarförbundet valde att tacka ja och blev därmed klara. Likaså svarade Akademikeralliansen ja och fick ett antal villkorsförändringar i HÖK-T som löper tillsvidare och förhandlats under fredsplikt. Det är ettåriga avtal som OFR AKV och Läkarförbundet tecknar med arbetsgivarna. Löneökningarna bestäms till 3,3 procent.

Men tre HÖK:ar återstår att förhandla klart. Kommunal och Sveriges Lärare förhandlar vidare. Vårdförbundet har begärt medling. På torsdagen enades parterna om att Gunilla Runnquist, före detta förhandlingschef på Lärarförbundet samt Göran Gräslund, före detta generaldirektör för Datainspektionen, träder in som medlare.

Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg sade till Lag&Avtal på torsdagen att parterna står ganska långt ifrån varandra.

– Vi har ett yrkande om sänkt veckoarbetstid och vi ser inte att kontorsnormen kan stå modell för hälso- och sjukvården.

Det är den främsta knäckfrågan, enligt förhandlingschefen. Den andra stötestenen är lönerna. Vårdförbundet kräver kompensation för låga löneökningar under 2023.

– Vi såg att medlemmarna inte fick industrimärket så industrimärket 2024 räcker inte, säger Annelie Söderberg.

Även Sveriges Lärare yrkar på en likartad kompensation för utfallet 2023 då sifferlöst löneavtal rådde.

Följ den fortsatta utvecklingen i Lag&Avtals nyhetsbrev Senaste nytt om avtalsrörelsen. Teckna prenumeration här.

Läs mer: