Nyheter

Fyra frågor till …

Emmelie Göransson
Emmelie Göransson

... Emmelie Göransson, ombudsman på LO:s organisationsenhet. Hon hoppas att LO:s nya funktion bytfack.se, ska göra det lättare för medlemmar att kunna byta fackförbund inom LO,

Publicerad

Varför gör ni detta?

–  Vi har ett kongressbeslut på att vi ska underlätta för medlemmar att byta fackförbund. Vi vill göra det lätt att vara rätt organiserad. Risken är annars att de tappar medlemsskapet eller hamnar mellan förbunden. Det vill vi så klart inte. Medlemmarna kan gå in på LO:s webbsajt och där hitta funktionen. Bytet bekräftar man med sitt bank-ID.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Hur många har hittills utnyttjat möjligheten?

–  Fram till lanseringen den 23 november gjordes runt tio byten per dag. Efter lanseringen ligger vi på mellan femton och tjugo byten per dag. Vi har ett mål på ungefär 10 000 byten per år.

Vilket byte verkar vanligast hittills?

–  Det har vi inte koll på ännu, men det kommer vi att kunna följa framöver. Det blir spännande att se var strömmen går och mellan vilka förbund det är vanligast att byta.

Hur länge ska funktionen finnas kvar?

–  Det här ska vara en varaktig tjänst. Men för en medlem blir den inte aktuell förrän han eller hon faktiskt ska byta förbund. Därför lanserar vi den främst för företrädare i förbunden, så att de ska kunna berätta om den och hur den fungerar. Man kan också använda den för att bli medlem i ett av fackförbunden.