Avtalsrörelsen

Garanti införs i sifferlöst avtal

Det sifferlösa fyraåriga avtalet som både Finansförbundet och bankarbetsgivarna i BAO var stolta över 2011 ledde inte till så jämställda löner som det var tänkt. Finansförbundet sa därför upp avtalet i höstas, men nu har parterna kommit överens om en lösning.

Publicerad

- Många företag har inte levt upp till avtalet. Därför har vi nu tillsammans med arbetsgivarna valt att komplettera ett i grunden sifferlöst avtal med en garanti, förklarar Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius i en kommentar.

Förbundet sa upp avtalet i höstas för att det var svårt att nå målet för den partsgemensamma satsningen på lika lön för kvinnor och män med lika arbete, men också för att många medlemmar fått för liten eller ingen löneökning alls. Genom att parterna nu enats om att införa en individgaranti löper avtalet ytterligare ett år.

Garantin höjer lönerna för exempelvis medarbetare i bankkoncernernas telefonbanker eller i bankkontorens kassor från 22 000 kronor respektive 23 500 kronor 2012 till 23 050 kronor respektive 24 550 kronor 2014. Undantagna från garantin är anställda som arbetsgivaren har upprättat en handlingsplan för där det finns uttalat vad medarbetaren ska göra för att få högre lön.

Parterna är överens om att ägna nästa år till att försöka hitta en så bra modell som möjligt för kommande avtal. Dessutom ska de under 2014 se till att kvarstående osakliga löneskillnader åtgärdas genom nödvändiga lönejusteringar.