nyheter Hallå där Linnea Lindholm... Linnea Lindholm, reporter på SVT. Matilda Sandberg/SVT ... reporter på SVT och aktuell med dokumentären Skamlös – om Richard Olsson, grundare av Rive och Arbetsrättsexperten. Sara Malmborg Reporter på Lag & Avtal Publicerad tisdag 20. juni 2023 - 12:07 Senast uppdaterad fredag 30. juni 2023 - 10:51 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Annons Hur kom det sig att ni började granska Richard Olsson och hans verksamhet? Logga in här Prenumerera på Lag & Avtal Digital Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev, e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms). Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt. Fortsätt → Logga in här ✕ nyheter Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Premium Banbrytande dom mot dubbel pension TJÄNSTEPENSION. Ett polskt bolag har vunnit över försäkringsbolaget Fora i ett mål som avgjorts av skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringar. Domen kan få följder för många utstationerade bolag i Sverige.
Premium Kaos och oenighet när EU-direktiv ska följas Arbetstidsnämnden för kommuner och regioner ska ge dispens från förbudet mot dygnslånga arbetspass. När nye ordförande Anders Ferbe tillträdde hade arbetet präglats av djupt oeniga parter, få beslut och två ordföranden som hoppat av på kort tid.
Premium Ny bok: Kollektivavtalet som ett livslångt tvångsäktenskap Erland Olauson har skrivit en bok om centrala kollektivavtalsförhandlingar. Den beaktar alla möjliga slags hänsyn till realiteter som parterna måste ta. Juridiken är bara en faktor.
Behöver vi enhetliga regler för distansarbete? På vårt företag låter vi enhetscheferna bestämma själva över villkoren för distansarbete. Därmed har olika enheter olika regler och en del anställda tycker att det är orättvist. Behöver vi införa enhetliga regler eller åtminstone kunna motivera varför vissa villkor gäller på en enhet, men inte på en annan?
Premium Höörs kommun stäms för uppmärksammat fall med lärare Bråk mellan en lärare och elev ledde till att eleven fälldes i domstol för hot mot tjänsteman. Ändå blev läraren avskedad. Nu stämmer fackförbundet Sveriges lärare kommunen för olagligt avskedande.
Efter första yttrandet: "Angeläget att nämnden noga håller sig till sitt mandat" I Huvudavtalsnämndens första yttrande ser vi hur organisationerna bakom principöverenskommelsen gör anspråk på att vara den instans som bestämmer över tolkningen av en lag som gäller inte bara för dem, utan också för andra. Det skriver Niklas Selberg och Erik Sjödin med anledning av nämndens första yttrande.
Lars Dirke vill förnya sättet att skriva dom Lars Dirke är chef för Arbetsdomstolen sedan september. I vår hoppas han på att få i gång diskussionen med parterna om hur domarna ska utformas på bästa sätt.
Premium Skyddsombud sades upp – IF Metall missade att säkra anställningens bestånd under tvist Ändringarna i lagen om anställningsskydd är inte tänkta att undergräva skyddet för fackliga förtroendevalda. Men vid en uppsägningstvist krävs att arbetstagarsidan är på hugget redan i den lokala tvisteförhandlingen. IF Metall gjorde en miss när ett skyddsombud blev uppsagd.
Premium Sören Öman flitigast vid sidan om AD Sören Öman är den av AD:s domare som har flest bisysslor. Han har anmält vilka typer av sidouppdrag han ägnar sig åt, men inte hur mycket tid de tar i anspråk.
Uppluckrad gräns mellan "personliga skäl" och arbetsbrist Med nya Las blir det tydligare att den som blir arbetsbristuppsagd inte motsvarar arbetsgivarens kompetenskrav. Uppsägningen blir därmed mer stigmatiserande på ett sätt som liknar uppsägning på grund av personliga skäl, skriver Niklas Selberg och Erik Sjödin.