Nyheter

Han ger nyanlända hopp om en framtid i Sverige

Simon Widén startade sin städfirma för att ge nyanlända chansen att arbeta sig till uppehållstillstånd och ett liv i Sverige. Foto: Jörgen Appelgren
Simon Widén startade sin städfirma för att ge nyanlända chansen att arbeta sig till uppehållstillstånd och ett liv i Sverige. Foto: Jörgen Appelgren

Entreprenörsskap. En anställning i Simon Widéns städfirma kan vara en biljett in i Sverige.– Målet är i första hand att hjälpa människor, inte att tjäna pengar, säger han.

Publicerad

Visionen föddes för sju år sedan, när hans föräldrar hjälpte en kvinna från Kazakstan som lurats till Sverige med löften som aldrig infriades. Hon jobbade svart under svåra förhållanden. Hon fick en fristad hos föräldrarna, men visste att tiden tickade mot utvisning.

Då kläckte Simon Widén idén om en städfirma som kunde anställa kvinnan under ordnade förhållanden och med draghjälp av Rut-avdraget.

Kvinnan som ni kan läsa om på annan plats fick arbetstillstånd som till slut övergick i permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Det var en fantastisk känsla när vi fick beskedet, berättar Simon Widén.

Simon Widén är en entreprenörstyp som gärna vill driva eget. Och han gillar fyndiga namn. Han grundade den kristna dejtingsajten Sjunde Himlen som han sålde och investerade i städfirman Himlarent. I dag sysselsätter han ett tiotal städare från länder utanför EU.

– Vi började med att ragga kunder bland vänner och bekanta och sedan har det bara rullat på utan marknadsföring.

En fastighetsförvaltare, som anlitat kvinnan från Kazakstan svart, övergick till att betala vitt och anlitade dessutom firman för trappstädning i sina fastigheter.

Några av städarna har kvalat in för att få arbetstillstånd och någon har lyckats få stanna via asyl.

– Målet har varit att de ska få uppe­hållstillstånd i Sverige och slippa en jobbig tillvaro i hemlandet. Några är konverterade kristna som skulle ha fått svårt att leva i sitt muslimska hemland. En tjej var jagad av maffian i Albanien och lever nu i trygghet här.

En del av de kvinnor som Simon anställt har slussats till honom via en svensk organisation som hjälper kvinnor att fly från prostitution och människohandel. En del av dem har nu fått en nystart tack vare Himlarent.

Men det gäller att hålla ordning på papperen. Simon Widén står i ständig kontakt med Migrationsverket och minsta fel kan leda till utvisning. Än så länge har ingen behövt utvisas på grund av fel lönenivå eller liknande, och firman har kollektivavtal.

– Alla lönespecifikationer måste redovisas för Migrationsverket och vi måste visa facket att vi håller miniminivåerna när det gäller lön, försäkring och så vidare. En miss kan få ödesdigra konsekvenser.

En gång höll Simon Widén på att missa regeln om att annonsera ut en tjänst på Arbetsförmedlingens platsbank under tio dagar.

– Vi anställde städaren 2-3 dagar för tidigt men efter samtal med handläggaren löste det sig.

Det hävdas ibland att de som fått arbetstillstånd tar jobb från svenskarna. Hur ser du på det?

– De jobb som jag erbjuder vill inte svenskarna ha.

Inte de nyanlända flyktingarna heller?

– Det är möjligt, men det blir väldigt knepigt att ställa liv mot liv. De som jag anställer är ofta utsatta i sina hemländer och dessutom är de redan i Sverige när jag anställer dem.

För Simon Widén finns det bara vinnare med systemet med arbetstillstånd.

– Det är win, win, win. Som företagare får jag göra något gott, kunden får både städat och bidrar till en god gärning och den anställde får en dräglig tillvaro.

Krav för arbetstillstånd

För att få arbetstillstånd ska den sökande ...

... ha erbjudits ett arbete med arbetsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

... ha erbjudits lön som är i nivå med svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.

... erbjudas en anställning som gör det möjligt att försörja sig, det vill säga 13 000 i månadslön före skatt.

... ha en arbetsgivare som har för avsikt att teckna sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring när anställningen påbörjas.