Nyheter

Hon ska utreda balansen mellan arbete och privatliv

Medlingsinstitutets förra generaldirektör Carina Gunnarsson.

Regeringen har tillsatt en utredning till följd av ett nytt EU-direktiv om balans mellan arbetet och privatliv för föräldrar och anhörigvårdare. Utredaren, Carina Gunnarsson, fd generaldirektör för Medlingsinstitutet, ska ge svar på hur direktivet ska tillämpas i svensk rätt.

Publicerad

(Uppdaterad) Regeringens särskilda utredare, Carina Gunnarsson, ska den 15 december 2020 ge svar på en rad frågor om EU-direktivets tillämpning i svensk rätt. Om det behövs författningsändringar ska dessa utarbetas.

Enligt Rasmus Cruce Naeyé, statssekreterare på Arbetsmarkandsdepartementet, kommer parterna involveras i utredningens arbete.

– Det är en jätteviktig fråga för oss att parterna är med. Tanken är att vi ska tillsätta en referensgrupp med de centrala parterna när utredningen kommer igång.

Kommer Arbetsmarknadens EU-råd vara ett organ för att diskutera den här typen av utredningar?

– Det är jättebra att parterna har hittat ett sätt att diskutera EU-frågorna, men alla är inte med i det rådet. För oss är det viktigt att även SKL, Saco och Arbetsgivarverket är med i diskussionerna, säger Rasmus Cruce Naeyé.

Arbetsmarknadsdepartementet ger Gunnarsson uppdraget att ”värna befintliga regelverk och system” som finns på området vad gäller bland annat föräldraledighet, föräldraförsäkring, ledighet och ersättning för vård av närstående.

– Vi vill inte ha fler ändringar än vad som krävs för genomförandet, säger Rasums Cruce Naeyé.

Enligt Rasmus Cruce Naeyé kommer det aktuella direktivet troligen inte leda till omfattande författningsändringar, men vill inte föregå utredningen med att kommentera vilka det eventuellt skulle kunna bli.

Carina Gunnarsson, som har varit ordförande i Arbetsdomstolen 1998-2015 och därefter generaldirektör för Medlingsinstitutet fram till 2019, påbörjar sitt arbete med utredningen den 1 januari 2020.