Nyheter

HRF: Försäkringsvillkoren måste ändras efter fusket

”Vi ser att det är många som inte sköter sig. Det måste lösa sig. Annars är det risk att hela systemet gröps ur, om det går att fuska utan påföljd. Jag tycker att det är ren stöld av våra medlemmars pensions­pengar”, säger Per Persson på HRF. Foto: Wavebreak Media/Corbis
Per Persson. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Jeppsson. Foto: Henrik Montgomery/TT
Torbjörn Johansson. Foto: Anders Wiklund/TT

Förhandlingsdags. Uteblivna pensionsinbetalningar för hotell- och restauranganställda är ett av flera problem med avtalet om försäkringar och pensioner mellan LO och Svenskt Näringsliv. Förhandlingarna bröt samman i våras. Nu vill LO ta nya tag.

Publicerad

I mitten av september sa LO upp förhandlingsordningen om avtalsförsäkringarna med Svenskt Näringsliv. Orsaken är att facket vill få tillbaka arbetsgivarna till förhandlingsbordet, för att hitta nya lösningar på flera frågor som rör avtalsförsäkringarna.

– Varje gång vi har kongress får vi önskemål från medlemmarna om förbättringar i försäkringarna. Vi har försökt förhandla utifrån den gällande förhandlingsordningen, men inte lyckats. Så vår bedömning är att den inte funkar, förklarar Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.

LO vill diskutera flera frågor. Till exempel vill man att vållanderegeln vid arbetssjukdomar tas bort. Ange­läget är också att få bukt med arbetsgivare som inte sköter inbetalningarna till de anställdas tjänstepensioner, vilket är ett problem inom främst hotell- och restaurangbranschen.

Hotell- och restaurangfacket har granskat arbetsgivares inbetalningar till tjänstepensionerna vid flera till­fällen de senaste åren. En koll av 300 företag i Göteborg 2016 visade att vart sjätte inte skötte inbetalningarna.

– Det började med att vi upptäckte att ett restaurangföretag inte betalat in pengar för tjänstepensionerna. Vi ville pröva frågan i AD, eftersom vi ansåg att det var kollektivavtalsbrott. Men AD menade att det var skiljenämnden för arbetsmarknadsförsäkringen som skulle avgöra. Då drev vi ett liknande fall dit, men förlorade. Företagen kan alltså lura sina anställda utan att få något straff. Så för att få stopp på det måste försäkringsvillkoren ändras, säger Per Persson, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket, HRF.

Svenskt Näringsliv anser att det är problematiskt att de har medlemsföretag som inte sköter sig.

– Det är viktigt att det blir rätt, och att de premier som ska betalas också blir betalda. Om det inte sker får andra arbetsgivare täcka upp genom kollektiva lösningar, och det är inte meningen, säger Peter Jeppsson, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Han tror att både okunskap och ovilja ligger bakom.

– Ovilja och fusk har vi inte förståelse för. Men det kan vara svårt att göra rätt ibland. Vi gör vad vi kan för att informera och hjälpa medlems­före­tagen, tillägger Peter Jeppsson.

Att arbetsgivare ska göra avsättningar till de anställdas tjänstepensioner är en av delarna som regleras i kollektivavtalet om avtalsförsäkringar och avtalspension mellan Svenskt Näringsliv och LO. Det slöts 2013, bland annat för att hålla försäkrings- och pensionsfrågor borta från den vanliga avtalsrörelsen.

LO har velat förhandla om nya villkor och förändringar två gånger sedan dess, men parterna har inte kommit överens. Senast var hösten 2016, då LO påkallade förhandling, bland annat med anledning av fusket med pensionerna.

– Vi hade förhandlingar i gång och bland annat frågan om tjänstepensionerna var uppe. Till slut var vi överens om att vi inte kunde komma överens, så vi lade ner förhandlingarna, säger Peter Jeppsson på Svenskt Näringsliv.

I och med det ansåg LO att man nått vägs ände. Inte bara i försöken att förhandla, utan också med den gällande förhandlingsordningen, som styr hur förhandlingarna ska gå till.

– Det här är så viktiga frågor, så vi måste komma framåt på ett eller annat sätt. När vi frigör oss från förhandlingsordningen så öppnas nya vägar, säger Torbjörn Johansson på LO.

Men Svenskt Näringsliv anser att det inte går att säga upp bara förhandlingsordningen.

– Vår uppfattning är att den blivit en del av avtalsförsäkringarna. Om man vill säga upp förhandlingsordningen så måste man också säga upp det avtal som den blivit en del av. Så det går inte att göra på det sättet, säger Peter Jeppsson.

LO håller inte med och nu ska det bli förhandling även om det. Parterna håller just nu på att boka tider för de förhandlingarna.

Uteblivna pensionsinbetalningar

Det är Fora som förvaltar tjänstepensionspengarna inom Avtalspension SAF-LO. Företag med kollektivavtal ska redovisa antal anställda och lönesumma till pensionsförvaltaren Fora.

Granskningar av Hotell- och restaurangfacket har visat att många företag redovisar färre anställda och mindre lönesumma än vad de har i verkligheten. Därmed betalar de också in för lite pengar till pensionerna.

Arbetsgivare som inte betalat in korrekt måste betala retroaktivt om det upptäcks, men får inte något straff. Det vill LO ändra på.

Källa: Fora, HRF, Hotellrevyn.