Nyheter
Hur beräknas anställningstiden?
Jag har under lång tid arbetat som lärare. Alldeles nyss läste jag in mina sista poäng och har nu behörighet för skolår 1-7. Min fråga gäller hur jag får beräkna anställningstid för det arbete jag utfört tidigare. Arbetsgivaren anställer ibland lärare för vikariat och ibland tillsvidare.
AW
Den så kallade vikariatsregeln i paragraf 5 andra stycket i Las innebär att om en arbetstagare arbetat på den tidsbegränsade anställningsformen vikariat i mer än tre år under de senaste fem åren, övergår anställningen till en tillsvidareanställning (så kallad fast anställning). När man tillämpar denna regel ska alltså endast tid då arbetstagaren arbetet på ett vikariat räknas, oavsett om det är ett längre vikariat eller "springvik".
En arbetstagare har enligt paragraf 25 i Las företrädesrätt till återanställning om anställningen eller anställningarna upphört på grund av arbetsbrist och arbetstagaren arbetat mer än tolv månader under de senaste tre åren. I denna kvalifikationstid får arbetstagaren räkna in all anställningstid, såväl tillsvidareanställningar som tidsbegränsade anställningar, under förutsättning alltså att anställningen upphört på grund av arbetsbrist.
Företrädesrätten gäller inom den driftsenhet och det avtalsområde inom vilket arbetstagaren arbetade och gäller både tidsbegränsade och fasta anställningar.
En förutsättning för att arbetstagaren ska kunna utnyttja sin företrädesrätt till återanställning är att denne har tillräckliga kvalifikationer.
Om det i författning uppställs vissa behörighetskrav för en anställning och arbetstagaren inte har denna behörighet, anses arbetstagaren normalt sakna tillräckliga kvalifikationer. Arbetstagaren kan då inte komma ifråga för den aktuella anställningen, men behåller sin företrädesrätt för andra anställningar.
När det gäller vikariatsregeln finns det inte motsvarande krav på tillräckliga kvalifikationer. Arbetsgivaren gör ju här ingen nyanställning, utan det befintliga vikariatet övergår i en tillsvidareanställning.
I ett rättsfall har dock AD ansett att ett vikariat, som uppfyllt kvalifikationskravet i vikariatsregeln, ändå inte övergick i en tillsvidareanställning.
I målet, AD 92/2002, som gällde just lärarområdet kom AD fram till att skollagens krav på behörighet för att inneha vissa tjänster inom skolområdet gick före vikariatsregeln. En arbetstagare som saknade den behörighet som enligt skollagen krävs för att kunna ha en tillsvidareanställning, kunde inte med stöd av vikariatsregeln få en sådan anställning.
Vissa kollektivavtal innehåller särskilda regler om hur tid får tillgodoräknas (AD 30/1999), andra saknar en vikariatsregel (AD 28/2002) och ytterligare andra har helt andra regler om tidsbegränsade anställningar än paragraf 5 och paragraf 5a i Las.