EXPERTERNA
Hur länge kan företaget vänta med semesterersättningen?
Jag är student och har jobbat på ett företag utan kollektivavtal unders sommaren. Jag slutade i mitten av augusti. När jag fick mitt lönebesked är inte semesterersättningen med. Företaget säger nu att de betalar ut all semesterersättning först i december. Får det göra så?
EXPERTERNA SVARAR
Regler om semesterförmåner finns i semesterlagen. De viktigaste förmånerna är rätten till ledighet, rätten till semesterlön under ledigheten och rätten till semesterersättning. En överenskommelse mellan en arbetsgivare och en enskild arbetstagare som innebär sämre förmåner än de som följer av lagen är ogiltig. Genom kollektivavtal kan göras avvikelser från vissa regler i lagen. Det är mycket vanligt att kollektivavtal innehåller semesterregler som avviker från lagens regler.
Eftersom det företag du arbetade hos inte har kollektivavtal är det lagens regler som gäller. Dessutom gäller eventuella regler som du har avtalat med arbetsgivaren om, förutsatt alltså att de är förmånligare för dig än lagens regler.
Den som är anställd och arbetar tjänar in rätt till semesterledighet med semesterlön, dvs. betald semesterledighet. Också under vissa typer av frånvaro, t.ex. sjukfrånvaro och föräldraledighet, kan den anställde tjäna in rätt till semesterlön.
Enligt lagen sker intjänandet av semesterlön under det s.k. intjänandeåret. Intjänandeåret löper från och med 1 april till och med 31 mars året därpå. Den rätt till ledighet med semesterlön som den anställde tjänat in under detta intjänandeår får tas ut det påföljande året. Det året kallas semesterår. Det året löper också från och med 1 april till och med 31 mars. Parallellt med semesteråret löper ett nytt intjänandeår som ger rätt till betald ledighet det därpå följande semesteråret, och så vidare.
Antalet semesterdagar enligt lagen är 25. Det innebär att om den anställde arbetat hela intjänandeåret har han rätt till 25 betalda semesterdagar under det påföljande semesteråret.
Om anställningen upphör innan den anställde har tagit ut den betalda semesterledighet han tjänat in, eller har tagit ut endast delar av den, har han rätt att få semesterersättning i stället för den semesterlön han inte kan ta ut när anställningen har upphört.
Semesterersättningen är lika stor som semesterlönen skulle ha varit. I lagen finns olika sätt att räkna ut semesterlönen/semesterersättningen. Antingen ska semesterlönen/semesterersättningen vara lika stor som den vanliga lönen plus ett visst procenttillägg eller utgöra 12 procent av den lön den anställde tjänat under intjänandeåret.
Om den anställde erbjudits och tackat ja till att få betald semesterledighet trots att sådan inte intjänats får arbetsgivaren minska semesterersättningen med det belopp som på detta sätt betalats i förskott. Det finns vissa undantag från arbetsgivarens rätt att göra en sådan kvittning, bland annat om anställningen upphör mer än fem efter att förskottet togs emot eller om den upphör på grund av arbetsbrist.
Frågan är då när arbetsgivaren senast ska betala ut semesterersättningen. Svaret finns i 30 § semesterlagen. Där framgår att utbetalning ska göras utan dröjsmål och senast 30 dagar efter att anställningen har upphört. Endast om arbetsgivaren kan visa att det inom denna tid inte går att beräkna semesterersättningen, till exempel på grund av datorhaveri i lönesystemet, är det möjligt att dröja längre tid. I så fall ska utbetalningen ske inom en vecka från det att hindret för utbetalningen upphörde.
Om arbetsgivaren bryter mot 30 § kan du ha rätt till allmänt skadestånd.