Åsikter

Hur mycket övertid jobbar du?

Hur mycket övertid jobbar dina medarbetare? Ingen aning?

Publicerad

Bland tjänstemän är det vanligt numera att avstå från övertidsersättning mot högre lön eller längre semester.
Fördelen för dig som är vanlig medarbetare är frihet att själv bestämma när övertiden behövs. (Många gillar också att jobba mycket.) Fördelen för arbetsgivaren är förstås att varje enskild anställd jobbar mer för mindre pengar (för det mesta) och att flexibiliteten ökar.
Men det är viktigt att komma ihåg att alla regler kring övertidsarbete inte automatiskt försvinner i och med att övertidsersättningarna skrivs bort.
För det första gäller EUs arbetstidsdirektiv i alla fall. Dess mest omdiskuterade bestämmelse är dygnsvilan. Alla har rätt till elva timmars vila per dygn. Och hur går det till om man sitter och myser med extrajobb hemma vid köksbordet till elva på kvällen och sen glatt skuttar iväg till jobbet vid åtta på morgonen för att hinna med? Då blir det inte fråga om några elva timmars paus.
Arbetstidsdirektivet är fullt med tidsgränser som kan vara knepiga för en vanlig dödlig att hålla koll på:
- Ingen får jobba mer än högst 48 timmar under en sjudagarsperiod.
- En sammanhängande vila under en sjudagarsperiod måste vara minst 36 timmar.
Tänk på det - ni som har fullt sjå att pussla in arbetet mellan alla dessa dagis- och skolscheman.
Nu är det till syvende och sist arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för att reglerna följs. Det beror inte bara på arbetstidsbestämmelserna utan också på arbetsmiljöansvaret.
Att vi blir sjuka av för mycket arbete och för lite vila är ingen nyhet längre. Utbrändhet eller utmattningsdepression är ett väl känt begrepp. Alla klagar över brist på tid och för mycket arbete.
Men hur ska arbetsgivaren ha en sportslig chans att ansvara för hälsofaran: "för-mycket-arbete", om ingen, inte ens den egna medarbetaren, har koll på extra arbetade timmar?
För att vara på den säkra sidan borde du som är chef kräva ordentlig redovisning av all övertid på avdelningen, trots att den inte leder till extra betalning, (och även om det krånglar till tillvaron).
Du som älskar jobbet borde också hålla lite koll. Sambandet mellan brist på återhämtning och ohälsa är vedertaget.
Elvatimmarsvilan har inte kommit till för ro skull.
I februari blir just kravet på elva timmar föremål för förhandling i Arbetsdomstolen.
Frågan som domstolen ska ta ställning till lyder: Vad är ett dygn?
Det handlar om en tvist mellan Pappersindustriarbetareförbundet och Sveriges Skogsindustrier. Parterna har fört in elvatimmars-regeln i avtalet. Men de är inte överens om när ett dygn börjar.
Dygnet börjar klockan sex på morgonen, anser facket, medan arbetsgivarna menar att ett dygn kan börja när som helst.
Upplösningen lär bli spännande.
Vad tycker du om övertiden? Skriv till oss på redaktionen@lag-avtal.se