Arbetsdomstolen

”Hyvlad” arbetstid på Coop avgjord i AD

Något turordningsbrott har inte begåtts, konstaterar AD och avslår Handels talan. Foto: TT-Bild
Något turordningsbrott har inte begåtts, konstaterar AD och avslår Handels talan. Foto: TT-Bild

Arbetstagarna på Coop i Marieberg i Örebro blev inte uppsagda, det konstaterar Arbetsdomstolen i en dom om så kallad ”hyvling” i dag.

Publicerad

En Coopbutik i Örebro hade dragits med förlustsiffror under flera decennier och något behövde göras. Ett effektiviseringsarbete påbörjades och antalet arbetstimmar skulle bli färre.

Vid årsskiftet 2014/2015 fick elva av de anställda som är medlemmar i Handelsanställdas förbund varsitt anställningskontrakt med färre timmar än tidigare. Medlemmarna kände sig tvungna att skriva på de nya kontrakten men gjorde det under protest.

Händelsen blev en tvist i Arbetsdomstolen.

Enligt Handelsanställdas förbund har medlemmarna blivit uppsagda. Coop, företrädda av arbetsgivarorganisationen KFO, har hävdat att arbetsgivaren har agerat korrekt och erbjudit skälig omplacering.

I dag, onsdag, föll domen. Arbetsdomstolen kommer fram till att de erbjudanden som de anställda fått om sänkt sysselsättningsgrad var erbjudanden om annat arbete. Arbetstagarna kan därför inte anses ha blivit uppsagda. Något turordningsbrott har inte begåtts, konstaterar AD och avslår Handels talan.

En av domstolens ledamöter hade en annan uppfattning än majoriteten. Ledamoten, som var utsedd av LO, ansåg att arbetstagarna blev uppsagda.

Läs mer om domen i kommande nummer av Lag & Avtal.