Avtalsrörelsen

IF Metall sa nej -
Unionen får inte frågan

Teknikföretagen vill förlänga krisavtalet, IF Metall har sagt nej. Men Unionen får inte ens frågan, då man i stället för ett ettårigt krisavtal tolkat det ”vanliga” kollektivavtalet så att det tillåter lokala uppgörelser om sänkt lön mot kortare arbetstid.

Publicerad

Teknikföretagens centrala uppgörelse med IF Metall, det så kallade krisavtalet gjorde det möjligt att komma överens lokalt om sänkt lön – som mest fick lönesänkningen vara 20 procent mot att arbetstiden förkortades. Avtalet gäller till den 31 mars 2010. Utan den centrala krisuppgörelsen kunde inte lokala avtal om sänkt lön mot kortare arbetstid ha kunnat träffas, IF Metalls kollektivavtal tillät inte det.

Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe talade tidigt om att arbetsgivarna gärna ville se en förlängning av krisavtalet. Skulle det förlängas måste parterna förhandla om saken centralt igen. Vilket alltså IF Metall i går, måndag, sa nej till, först i Sveriges Radios Ekonyheter på morgonen och sedan även i SvTs Rapport. Motsvarande krisavtal har Teknikföretagen tecknat även med Sveriges Ingenjörer. Men inte med Unionen.

Unionens uttalanden att organisationen var emot lönesänkningar gjorde arbetsgivarna osäkra. Gällde inte de överenskommelser man redan gjort lokalt? Teknikarbetsgivarna, Industri- och Kemigruppen samt Stål- och Metallarbetsgivareförbundet stämde Unionen till Arbetsdomstolen i våras, (mål A 94/09), för att få de lokala, redan träffade överenskommelserna, fastställda.
Men i stället förliktes parterna, sedan Unionen gått med på att de centrala avtalen inte hindrar lönesänkande lokala överenskommelser. Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, sa då till Lag & Avtal att Unionen aldrig hade hävdat att de centrala avtalen förbjuder lönesänkning när den kombineras med arbetstidsförkortning.

Juridiskt sett är det stor skillnad, menar LO-TCO Rättsskydds chef Dan Holke. IF Metalls krisavtal är tidsbegränsat. Enligt förbundets tolkning av det "vanliga" kollektivavtalet är det förbjudet att träffa lokala överenskommelser som gör avsteg från det centrala avtalet när det gäller lön och arbetstid. Medan Unionen å andra sidan har tolkat sitt "vanliga" avtal som att det är OK att träffa lokala överenskommelser om lönesänkningar som motsvaras av arbetstidsförkortningar.