Åsikter
Illojalitet avslöjad på sociala medier
LEDARE. En anställd ville bryta sig loss från sin arbetsgivare och starta egen firma i samma bransch. Han drog i gång så smått redan innan han formellt lämnade sin anställning. Några av kunderna hörde om hans nya företag och blev intresserade av att anlita honom.
Mannen sparade ned kundlistor och annat material som tillhörde arbetsgivaren. Han la ut en facebook-uppdatering om sitt nya företag innan han slutat på gamla jobbet och där blev det uppenbart att åtminstone en av det gamla företagets kunder skulle följa med i övergången.
Det var när arbetsgivaren såg den som man började granska vad mannen gjorde. Med modern teknik är det relativt lätt att gå in i datorer och se vad som mejlats till vem och vilka dokument som sparats ned på usb-stickor.
Jag tror inte att scenariot är unikt. Många drömmer om att få vara sin egen chef och är rätt säkra på att de kan göra det bättre än den nuvarande arbetsgivaren.
Utifrån det som arbetsgivaren beskriver i stämningen till AD blir jag nyfiken på hur han tänkte? Han tyckte kanske att det var hans kundrelationer och att det var han som hade skapat de andra hemliga dokumenten. Möjligen visste han att det inte var okej men tänkte att det inte skulle upptäckas. För kundlistor och papper från kontoret har väl folk i alla tider smusslat hem?
Det ska bli spännande att se vad Arbetsdomstolen kommer fram till i det här målet (mål A 92/19).
I det här numret av Lag & Avtal tar vi också greppet på den nya gig-ekonomin, där gränserna mellan anställd, arbetsgivare och uppdragsförmedlare suddas ut. Missa inte det!