Avtalsrörelsen

Industrins parter inväntar slutbud från medlarna

På måndag får industrins parter ett nytt och slutgiltigt förslag till avtal från medlarna. På onsdag löper avtalen ut. - Vi har aldrig stått så långt ifrån varandra i lönefrågan som nu, säger Livsmedelsarbetareförbundets andre ordförande Gerald Lindberg.

Publicerad

Industrimedlarnas första avtalsförslag innebar för mycket i lönepåslag, menade arbetsgivarna. Medan facken menade att det var för litet. Arbetsgivarna var annars positiva till den föreslagna avtalslängden på 22 månader, medan facken var lika kritiska till den som till lönenivån på 3,2 procent.

Därefter har IF Metall fått bud på ett tiomånadersavtal från Teknikföretagen som förbundet räknar om till 0.7 procent i löneökningar. Ett skambud menar IF Metall. Industrifacken har krävt 3,7 procent som de tycker är skäligt. Teknikföretagens senaste bud är bara en femtedel av detta, menar IF Metall.

På måndag klockan tio lämnar medlarna sitt slutbud som parterna ska ta ställning till på onsdag, dagen innan avtalen löper ut.

Det är stor skillnad mellan parternas bedömningar av det ekonomiska läget, säger Gerald Lindberg. I förra avtalsrörelsen var det en maktfråga huruvida företagen kunde få ta in bemanningsföretag eller inte. Nu gäller det bara lönefrågan, menar han.

- Arbetsgivarna tittar i någon spåkula och siar in i framtiden. 2010 pekade arbetsgivarna på hur det såg ut bakåt i tiden.

Det blir nog krångligt för medlarna, de opartiska ordförandena, att få till det, tror Gerald Lindberg. Men tack vare det nya industriavtalet har de flera verktyg till förfogande. De har möjlighet att ta allvarliga samtal med parterna, både att prata med enskilda parter och att sammankalla alla parter.

– Det är en tröghetsmekanism de kan använda sig om parterna inte kan acceptera slutbudet. Men det här är ett väldigt allvarsamt läge faktiskt, säger Gerald Lindberg.