Nyheter
Journalistavtal klart på strejkens första dag
Journalisterna på radio och tv fick ett nytt avtal samma dag som de först varslade stridsåtgärderna trädde i kraft.
Igår eftermiddag kom parterna överens. Den varslade tvådagarsstrejken vid 12 radio och tv-stationer hade då pågått sedan klockan 10 på förmiddagen.
- Med det nya avtalet har vi stärkt det fackliga inflytandet över visstidsanställningar, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i en kommentar.
Motparten Arbetsgivareföreningen SRAO skriver på sin hemsida att avtalet om allmänna villkor är till innehållet i alla väsentliga delar identiskt med de avtal föreningen har slutit med Sif och Saco. Utom just anställningsformen allmän visstid som i Journalistavtalet fått en annorlunda skrivning.
Avtalet är treårigt och gäller fram till den 31 mars 2010. Det innehåller löneökningar på 10,2 procent för avtalsperioden. Från och med den 1 april i år höjs lönerna med 1 000 kronor per månad för heltidsanställda. Den 1 april 2008 bildas ett löneutrymme på 2,9 procent som fördelas efter lokala förhandlingar. Löneutrymmet som ska fördelas lokalt den 1 april 2009 är lika stort. Därutöver tillkommer en löneöversyn som är värd minst 0,5 procent 2008 och 2009.
Lägstalönerna höjs för medarbetare med akademisk examen med minst 120 poäng till 19 516 kronor i månaden från den 1 april i år. Den första april 2008 ska lägstalönerna för dessa medarbetare vara 20 180 kronor i månaden och 20 866 kronor i månaden den 1 april 2009. Övriga medarbetares lägstalöner höjs vid samma tidpunkter till 17 663 kronor i månaden, 18 264 respektive 18 885 kronor i månaden.
Journalistförbundet anser sig ha fått gehör i avtalet för kraven på anställningstrygghet, kompetensutveckling och justare arbetsvillkor i produktionsbolagen.
Lagens regel om att vikariatsanställningar, som pågått i mer än tre år under en femårsperiod, automatiskt ska övergå i en tillsvidareanställning skrivs in i kollektivavtalet. Arbetsgivaren måste inför varje enskild anställning förhandla med facket och motivera anställningen. Partssammansatta kompetensutvecklingsråd ska bildas och de anlitade produktionsbolagen som ska följa god sed på arbetsmarknaden ska nu också få veta att kollektivavtal är exempel på god sed.