Nyheter

Kan hon vägra jobba dag?

Jag undrar vad som gäller vid följande; en sjuksköterska har vikarierat mer än tre år och har erhållit en tillsvidaretjänst. Hon har varit anställd som nattsköterska och nu går hennes vikariat ut. Det finns inga nattjobb att erbjuda personen. Vad har då arbetsgivaren för skyldigheter och medarbetaren för rättigheter? Vi kan erbjuda personen dagtjänst men personen vill bara jobba natt. Om hon tackar nej till dagjobb vad händer då? "Arbetsgivare"

Om en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivare som vikarie i sammanlagt mer än tre år under de senaste fem åren övergår anställningen automatiskt till en tillsvidareanställning. Om inget annat är överenskommet gäller då tillsvidareanställningen normalt på de villkor som gällde den dag anställningen omvandlades. I vissa fall kan andra regler gälla, exempelvis om sysselsättningsgraden den dagen avviker från det normala.
Sjuksköterskan i frågan har alltså en tjänst på natten men den finns tydligen inte kvar längre, såsom det kan förstås beroende på att ordinarie nattsjuksköterska återkommer i tjänst. Om det inte finns någon ledig nattjänst att erbjuda utan bara dagtjänst torde dagtjänst vara ett skäligt omplaceringserbjudande som sjuksköterskan bör tacka ja till.
En fråga är om dagtjänsten ligger inom sjuksköterskans arbetsskyldighet enligt hennes enskilda anställningsavtal och hur det skall tolkas. Oavsett hur det är med den saken har hon ju i praktiken inte någon möjlighet att säga nej till en dagtjänst. Hon kan visserligen neka att arbeta dag men eftersom det inte finns några nattjänster kan hon sägas upp på grund av arbetsbrist.
Vårt svar bygger på att frågan inte på annat sätt är reglerad i något tillämpligt kollektivavtal.