Nyheter
Kan man byta avtal hur som helst?
Företaget har bytt arbetsgivarorganisation. Efter att ha varit medlem i Industri - och Kemigruppen och gått under Allokemiska avtalet har man nu blivit medlem i Teknikföretagen och omfattas följaktligen av Teknikavtalet Metall. Inrangeringsförhandlingar har genomförts och överenskommelse har träffats. Lokala avtal bibehålles. Företaget har skickat brev till samtliga kollektivanställda om att företaget byter kollektiv-avtalsområde från och med den 1 januari 2007 med information om avtalsbytet och att anställningen betraktas som obruten. Dock säger man att allmänna anställningsvillkor gäller "i enlighet med varje tidpunkt i gällande avtal mellan Teknikarbetsgivarna och Svenska Metallindustiarbetareförbundet samt företagets tjänstebestämmelser". Det brev som de anställda fått innefattar en mycket summarisk, och delvis felaktig, avtalsinformation, dels en anställningsbekräftelse att företaget nu går under nytt avtal. Denna anställningsbekräftelse, som ska undertecknas och returneras (till vem framgår inte) är utskriven den 28 december 2006. Varför ska de anställda underteckna nya anställningsavtal ("anställningsbekräftelse") ? Svenska Metallindustriarbetareförbundet existerar ju inte längre. Vilken giltighet äger Teknikavtalet ? Nog är det väl ändå så att ALLA anställningsvillkor som träffades före 2007-01-01 gäller till dess bokstav? <i>"Klubbordförande"</i>
Enligt paragraf 26 i medbestämmandelagen är medlem i en arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation bunden av det kollektivavtal som organisationen slutit. Detta gäller dock inte om medlemmen redan är bunden av ett annat kollektivavtal.
Dessutom sägs att medlem inte upphör att vara bunden av kollektivavtalet enbart på grund av att han lämnar organisationen. För att bundenhet ska upphöra i den situationen krävs att avtalet sägs upp eller att det på annat sätt görs klart för motparten att fortsatt bundenhet av avtalet inte är aktuellt. Enskilda arbetstagare som utträder ur sin organisation har dock ansetts bli befriade från bundenhet senast vid den tidpunkt då avtalet löper ut utan att de behöver vidta någon särskild åtgärd.
En arbetsgivare kan inte ensidigt frigöra sig från ett kollektivavtal under löpande avtalsperiod men i detta fall har inrangeringsförhandlingar ägt rum och företaget ska i fortsättningen tillämpa Teknikavtalet Metall. De anställda har skriftligen informerats om att det nya avtalet ska gälla från och med den 1 januari 2007 och de har även fått en anställningsbekräftelse att underteckna och returnera.
Det är inte nödvändigt att skriva ett nytt anställningsavtal. Däremot är arbetsgivaren skyldig att skriftligen informera om ändringar i anställningsvillkoren. Denna informationsskyldighet gäller enligt paragraf 6 e i anställningsskyddslagen då ändring görs av de uppgifter som arbetsgivaren varit skyldig att informera om i samband med att anställningsavtalet ursprungligen ingicks. Enligt paragraf 6 c gäller det bland annat uppgifter om uppsägningstider, löneförmåner, semester, arbetstider och tillämpligt kollektivavtal.
För giltigheten av det aktuella kollektivavtalet saknar det betydelse att Svenska Metallindustriarbetareförbundet gått samman med ett annat fackförbund och bildat IF Metall. Företaget är genom inträdet i Teknikarbetsgivarna bundet av detta avtal och de avtal som fortsättningsvis ingås med IF Metall.
När det slutligen gäller frågan om alla anställningsvillkor som gällde före bytet av kollektivavtal ska gälla oförändrade även i fortsättningen, blir det beroende på innehållet i det nya kollektivavtalet.
Om Metallavtalet innehåller andra regler för anställningsvillkoren gäller dessa regler i fortsättningen såvida man inte kommit överens om något annat i de inrangeringsförhandlingar som ägt rum.
Även villkor som är bättre för arbetstagaren kan ibland fortsätta att gälla eftersom många bestämmelser i kollektivavtalen är miniminivåer.