Nyheter

Kan vi tvingas arbeta skift?

Den första januari ska vi börja med skiftgång har arbetsgivaren bestämt och har därför sagt upp beredskapsavtalet till den 31 december. Nu märker arbetsgivaren att han inte hinner förhandla om den nya arbetstiden och det kommer då inte bli någon skiftgång från och med första januari. Vad gäller då? Kan arbetsgivaren bara säga att vi ska fortsätta med beredskapen? I våra anställningsavtal står inget om beredskap. Kan arbetsgivaren tvinga personer hur som helst att jobba skift? <i>"Dagtidare?"</i>

Vilka tider på dygnet en arbetstagare är skyldig att arbeta regleras i det enskilda anställningsavtalet, kollektivavtal och lag. Arbetstidslagen sätter upp vissa ramar för hur mycket man får arbeta. Lagen innehåller också regler om minsta viloperioder per dygn och vecka.
Dessutom innebär lagen att nattarbete, arbete mellan klockan 24 och klockan 5, är förbjudet. Förbudet är dock inte absolut, utan nattarbete kan vara tillåtet om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste utföras även nattetid. Arbetsmiljöverket kan medge undantag från nattarbetsförbudet om det finns särskilda skäl.
Genom kollektivavtal kan avvikelse göras från vissa bestämmelser i arbetstidslagen. Genom kollektivavtal på förbundsnivå kan hela lagen avtalas bort. De centrala kollektivavtalen innehåller ofta regler om hur arbetstiden ska förläggas. En ganska vanlig reglering är att arbetstiden anges i det centrala avtalet men att de lokala parterna genom lokala kollektivavtal kan komma överens om andra regler.
Innanför det staket som lag och kollektivavtal sätter kan arbetsgivare och arbetstagare komma överens om arbetstiden. Ibland anges arbetstiden uttryckligen i anställningsavtalet men det är vanligt att det inte står någonting i själva texten om detta. Kan arbetsgivaren då förändra arbetstiden hur som helst?
Utgångspunkten är att det är arbetsgivaren som bestämmer när arbetet ska utföras inom de ramar som lag och kollektivavtal sätter. Om arbetstiden ska förändras måste arbetsgivaren först påkalla förhandling med den fackliga organisationen om det finns kollektivavtal. Om det är en mer stadigvarande förändring av arbetstidens förläggning ska arbetstagaren normalt få besked om förändringen två veckor i förväg.
Det kan dock finnas ytterligare inskränkningar i arbetsgivarens beslutanderätt än vad som följer av lag och kollektivavtal. Själva anställningsavtalet anses grundat på vissa förutsättningar när det gäller arbetstiden. När man bedömer den frågan får man ta hänsyn till vad arbetstagaren borde ha räknat med när hon eller han anställdes. Har man en typ av arbete där skiftgång är vanligt förekommande och regleras skiftarbete i kollektivavtalet får man räkna med att jobba skift. Är skift däremot ovanligt i yrket ligger det nära till hands att tolka det som att man inte borde ha räknat med den möjligheten. I ett känt rättsfall fann Arbetsdomstolen att sjuksköterskor som anställts för att arbeta dagtid inte var skyldiga att arbeta treskift, AD 66/1979.
Eftersom frågeställaren tydligen redan arbetar beredskap så verkar han eller hon ha accepterat att arbeta så. Om arbetsgivaren kan tvinga frågeställaren att arbeta skift går inte att svara på utan att veta vilken bransch det är fråga om, vilket kollektivavtal som gäller osv.

Fakta

Har du något arbetsrättsligt bryderi? Skriv till Lag & Avtal så hjälper vi dig. Våra experter Kent Brorsson, arbetsrättschef på Svenskt Näringsliv, Dan Holke, chefsjurist på LO-Tco Rättsskydd och advokat Stefan Ruben kan ge besked om det mesta.
redaktionen@lag-avtal.se
Du får vara anonym i tidningen men redaktionen behöver veta vem du är.