Nyheter
Katri Linna tror på en tyngre röst
Regeringen valde juristen Katri Linna till chef för den nya diskrimineringsmyndigheten. I mitten av juli stod det klart att det är hon som ska leda verksamheten som ersätter Jämo, DO, Homo och Handikappombudsmannen från och med 2009.
Det var 17 personer som hade sökt tjänsten. Många av dem var förstås kvalificerade jurister, enligt integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Men vid en presskonferens framhöll ministern särskilt Katri Linnas förmåga att kommunicera rättighetsfrågor som en utslagsgivande faktor för valet.
Katri Linna själv sade att hon tycker att det är pedagogiskt rätt att föra ihop arbetet i en myndighet.
- Det blir då mer förklarligt vad vi håller på med. Att det handlar om respekten för mänskliga rättigheter och inte om några särrättigheter för olika grupper.
Hon ser också praktiska fördelar med en sammanslagning och tror att den nya myndigheten kommer att bli en tyngre röst, inte minst i EU-sammanhanget.
Katri Linna blir nu generaldirektör i regeringskansliet. Inledningsvis ska hon utreda vilken organisation och bemanning den nya myndigheten behöver. Till sin hjälp har hon en kommitté med två sekreterare och ett antal experter. De fyra nuvarande ombudsmannamyndigheterna hade tillsammans 105 anställda 2007. Reformen är inte tänkt som en besparing så det är troligt att de flesta tjänsterna kommer att föras över till den nya myndigheten.
Den 1 januari 2009 tillträder Katri Linna tjänsten som myndighetschef med titeln diskrimineringsombudsman.
Katri Linna kommer närmast från arbetet som DO, men hon har tidigare varit anställd inom Sif, HTF och LO-TCO Rättsskydd AB. Hon är född 1960 i Finland. Hennes modersmål är finska.
Den nya myndigheten kommer att utöva tillsyn över de redan befintliga diskrimineringsgrunderna kön, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning, religion och annan trosuppfattning. Därutöver tillkommer genom en lagändring två nya diskrimineringsgrunder: ålder samt könsöverskridande identitet.