Avtalsrörelsen

Kommunal spänner bågen - kräver samma som industrifacken

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR. Foto: Jörgen Appelgren

AVTAL 2020. Kommunal kräver detsamma som industrifacken: 3,0-procentiga löneökningar. Dessutom vill förbundet ha 0,5 procent extra till yrkesutbildade - och en slopad karensdag.

Publicerad

– Jag kan inte uttala mig om enskilda delar i Kommunals yrkande, men sammantaget är Kommunals yrkande väldigt omfattande och förenat med stora kostnadsökningar, säger förbundets motpart, Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKR i förra veckans avtalsrörelsebrev.

Avtalen löper ut samtidigt som avtalen inom industrin, den 31 oktober. Kommunals nya avtalssekreterare Johan Ingelskog förklarar hur de ändå ska kunna förhålla sig till det märke som industrin sätter.

– Vi försöker teckna våra avtal i nära anslutning till att industrins märke sätts, säger han.

Han påminner om att Kommunals krav är desamma som industrifackens: 3,0 procent.

– Därutöver kräver vi 0,5 procent extra till våra yrkesutbildade.

Ni kräver också slopad karensdag?

– Människor i kontaktyrken får inte vara på jobbet om de är förkylda, de kan ju inte heller jobba hemma. Har man minsta symtom ska man vara hemma. Därför yrkar vi och tycker det är rimligt att karensdagen ska slopas inom hela avtalsområdet och dessa yrken, säger Johan Ingelskog.

Niclas Lindahl, förhandlingschef för SKR, understryker att det fortsatt är viktigt med långa avtalsperioder och lokal lönebildning för organisationens medlemmar.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda delar i Kommunals yrkande, men sammantaget är Kommunals yrkande väldigt omfattande och förenat med stora kostnadsökningar. Ekonomin i kommuner och regioner är rejält ansträngd när man tittar på lite längre sikt, vilket är nödvändigt i samband med avtalsförhandlingar, säger han bland annat i Lag & Avtals avtalsrörelsebrev.

Lag & Avtals avtalsrörelsebrev, kommer ut varje tisdag under hela avtalsrörelsen. Beställ nyhetsbrevet här.