Avtalsrörelsen

Kommunal varslar om strejk i över hundra kommuner

Facket tar strid för att alla anställda i kommuner, landsting och Pactaföretag ska få 1 740 kronor mer i månaden på tre år. Den varslade strejken och blockaden bryter ut den 29 april om inte parterna dessförinnan kommer överens om ett nytt avtal för de cirka 355 000 medlemmarna.

Publicerad

Anledningen till att Kommunalarbetareförbundet nu varslar är att motparterna Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta bara ser industrins märke på 6,8 procent över tre år som det enda märket för årets avtalsrörelse. Medan Kommunal, med ett enigt LO i ryggen, kräver 1740 kr på tre år i kronpåslag för avtalsområden där genomsnittslönen är under 25 000 kr i månaden. Det är i de lönelägena som kvinnorna dominerar.

- Det handlar om att Kommunals kvinnodominerade yrkesgrupper har systematiskt sämre lön och sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Vi vill förändra det. För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ytterligare ska öka så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

Kommunal har utöver kravet på 1 740 kr i krontal också begärt att arbetsgivarna ska begränsa de anställdas oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Ett ytterligare krav är att arbetsgivarna ska hålla med arbetskläder för personal inom vård och omsorg och en extra föräldramånad, det vill säga totalt sex månader och 180 dagars föräldrapenningstillägg.

- Vi gör detta också för att de äldre, de funktionshindrade och barnen ska få den professionella omsorg de har rätt till, nu och i framtiden. Vi vet att personalens villkor och verksamhetens kvalité hör mycket nära samman. Därför ställer vi oss väldigt frågande till att SKL konsekvent avvisat våra krav, säger Annelie Nordström.

Se hela listan över kommuner som varslas om strejk via Kommunal.se 

Många yrkesgrupper berörs

Undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter med flera yrkesgrupper berörs av Kommunals avtal med SKL och Pacta.