Avtalsrörelsen

Konflikt hotar bankerna

Finansförbundet varslar i dag Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation om blockad mot övertid, mertid och nyanställningar från och med den 5 mars.

Publicerad
Foto: Scanpix

Finansförbundet hade tidigare sagt upp avtalet sedan förhandlingarna med Bankinstitutens Arbetsgivareförening, BAO, helt gått i stå.

– Våra grundkrav är att garantera löneökningar för alla medlemmar, säger Ulrika Boëthius, Finansförbundets förhandlingsledare.

– Vi kan inte acceptera krav som innebär att lönegarantier och minimilöner försvinner, att arbetsgivaren ensidigt kan sänka en medarbetares lön och att arbetstiden förläggs helt på arbetsgivarens villkor.

Först och främst tar förbundet alltså strid för lönerna. Mot bakgrund av bankernas miljardvinster förra året hade förbundet krävt tre procent i löneökningar. Finansförbundets nu varslade stridsåtgärder riktas mot alla BAO:s medlemsföretag från och med den 5 mars, samma dag som avtalet upphör att gälla.

Från den 11 mars utökas konflikten till att omfatta även förbud mot utrikes resor – om inte parterna dessförinnan skulle komma överens om ett nytt avtal.