Nyheter

Kritisk reporter avstängd från sitt arbete

Chefredaktör för Dagens Samhälle är Mats Edman. Foto: TT-Bild
Chefredaktör för Dagens Samhälle är Mats Edman. Foto: TT-Bild

(Uppdaterad) Thord Eriksson, reporter på Dagens Samhälle är avstängd, rapporterar tidningen Journalisten. Arbetsgivaren har enligt tidningens sajt beslutat att inleda en juridisk process mot honom. Beslutet ska ha fattats efter att Thord Eriksson uttalat sig kritisk mot tidningsledningen i en artikel.

Publicerad

Thord Eriksson medverkade i en artikel i Journalisten förra veckan där han var kritisk mot tidningsledningen. Dagen efter ska bolagsstyrelsen på Dagens Samhälle ha fattat beslut om att han skulle stängas av från sin tjänst.

Artikeln där Thord Eriksson medverkade handlade om allvarliga arbetsmiljöproblem på Dagens Samhälle och att åtta journalister har riktat en misstroendeförklaing mot tidningens chefredaktör och VD Mats Edman. Den lokala facklubben ska enligt Journalisten ha lagt ner sin verksamhet och arbetstagarrepresentanterna har avgått från bolagsstyrelsen.

Mats Edman har lämnat en kommentar till Journalisten via mejl:

”Vi följer i detta ärende enbart de rekommendationer som våra arbetsrättsjurister och organisationskonsulter lämnat till styrelse och företagsledning på Dagens Samhälle. I övrigt har vi inga kommentarer.”

I ytterligare mejl till tidningen efterskriver Mats Edman:

”Artiklarna i Journalisten saknar helt betydelse för åtgärden. Kritik får självfallet framföras. Beslutet fattades på fredagen av helt andra skäl, som jag inte kan gå in på.”

Han skriver vidare till Journalisten att han inte förbjudit medarbetare att diskutera:

”Däremot får man inte arrangera möten på betald arbetstid om det inte sker i regi av facket.”