Nyheter

Krönika: Johanna Kronlid förklarar vad du bör göra om du fått fel lön


Har du koll på lönebeskedet? Stämmer siffrorna? Om inte finns det flera relevanta frågor att ställa: 1. Har du fått för lite i lön? 2. Beror skillnaden på ett misstag eller på att du och din arbetsgivare har olika åsikter om vad du ska ha betalt för eller hur mycket? 3. Eller - handen på hjärtat - har du fått för mycket i lön?
Alternativ 1, för lite i lön, kombinerat med att din arbetsgivare bara klantat sig lite. Ni är överens om att lönebristen beror på en miss.
Det är lugnt - du har tio år på dig att kräva pengarna retroaktivt. En helt vanlig preskriptionstid.
Men om du har fått för lite lön och det beror på att du och dina chefer är oense om vilken nivå du ska ligga på, blir det knivigare. Framför allt kan det vara bråttom. För den typen av tvister är preskriptionstiden kortare. Dessutom kan tiden för påpekan variera mellan olika kollektivavtal.
Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal och du är medlem i facket, så är det ditt förbund som ska begära förhandling om din felaktiga lön. Enligt lagen ska begäran ske senast två år efter det att din lön betalats ut och senast fyra månader efter det att du berättat om dina invändningar för facket.
Om du inte är medlem i något fackförbund, eller om ditt fackförbund inte vill driva tvisten, så kan du vända dig till en vanlig tingsrätt.
Frågan är ju då om det är värt pengarna - hur mycket felar lönen? Och hur säker är du? Det är inte alltid tvärenkelt att begripa sig på lönebesked. Inom byggbranschen har fackförbunden en lång tradition av att ta extra betalt för att kolla att lönerna är rätt uträknade, så kallade granskningsarvoden.
Där har Byggnads nu fått kritik från Europadomstolen, sedan fem byggnadsarbetare, som inte var medlemmar, klagat på avgiften.
Vi som är med i andra förbund måste räkna själva på lönebeskeden, och sen eventuellt be facket om hjälp. (Själv brukar jag slarva med kollen, men upptäckte precis att arbetsgivaren dragit avgift till ett fackförbund som jag inte är medlem i...)
Alternativ tre - du har fått mer pengar än du gjort dig förtjänt av - ställer krav på moral och hederlighet.
De flesta känner på sig att här handlar det om att kunna hävda god tro. Och har man en gång räknat på lönen och fattat misstankar så faller liksom hela god-tro-tanken ganska platt. Det räcker faktiskt att du borde ha insett misstaget för att du ska förlora en eventuell diskussion om din tro.
Om du har ond tro har din arbetsgivare rätt att kvitta det belopp som du felaktigt roffat åt dig. Summan kan alltså dras på en annan lön.
Upptäcks felet efter det att du slutat kan arbetsgivaren kräva pengarna tillbaka.
Se upp - om du driver din "singing in the rain-fasad" för långt kan du till och med åka dit för ett brott, olovligt förfogande, enligt brottsbalkens paragraf 10. Då kan det bli dyrt med både ränta och skadestånd.
Jag skulle satsa på att tipsa arbetsgivaren på en gång.
Johanna Kronlid
chefredaktör på tidningen Lag&Avtal.