Avtalsrörelsen

Kyrkoherde anställdes mot fackens vilja

Vision kräver Leksand, Djura och Siljansnäs kyrkliga samfällighet på 100 000 kronor. En ny kyrkoherde anställdes trots att facken och arbetsgivarna varit överens om att i stället för att anställa honom, så skulle tjänsten utlysas på nytt.

Publicerad

Vision stämmer Leksand, Djura och Siljansnäs kyrkliga samfällighet och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation till Arbetsdomstolen med krav på 100 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen.

I november 2011 fick en rekryteringsgrupp i uppdrag att utse en efterträdare till dåvarande kyrkoherden som skulle gå i pension. Personalgruppen hade varit med och tagit fram sökkriterier och utformat en annons. Fem personer sökte inom ansökningstiden, en sökande tillkom efteråt och det var den sökanden som rekryteringsgruppen kom att förorda.

Samfälligheten kallade till en MBL-förhandling den 19 november 2012. Samtliga fackliga parter gjorde då klart att de tänkte förklara sig oeniga om den förordade sökanden skulle få tjänsten. De ville i stället att tjänsten skulle utlysas på nytt. Förhandlingen avslutades i enighet, parterna var överens om att tjänsten skulle utlysas på nytt. Trots det beslutade kyrkonämnden den 28 november att den person som rekryteringsgruppen förordat skulle anställas som ny kyrkoherde i samfälligheten.

Genom att fatta ett beslut som står i strid med det parterna enats om vid primärförhandlingen har samfälligheten brutit mot medbestämmandelagens regler, anser Vision. Hade primärförhandlingen avslutats i oenighet hade dessutom den fackliga parten kunnat begära central förhandling, den möjligheten fråntogs Vision i det här fallet. Visions ombud är förbundsjuristen Malin Sjunnebo.