Nyheter
Kyrkoherde frias från fallande gravsten
En kyrkoherde friades från ansvar för en arbetsolycka på kyrkogården. Medan styrelsens ordförande borde ha tagit reda på om skyddet var tillräckligt för den vaktmästare som klämdes under en gravsten. Det konstaterar hovrätten i en dom.
En nyanställd kyrkovaktmästare fick sitt ena ben svårt skadat när en gravsten, som han försökte rikta, plötsligt föll över honom.
Olyckan inträffade i juli 1999. Åklagaren åtalade kyrkoherden och kyrkostyrelsens ordförande.
Kyrkoherden åtalades i sin egenskap av den skadades arbetsledare och ordföranden, invald av kyrkofullmäktige ett och ett halvt år tidigare, åtalades som företrädare för arbetsgivaren Nättraby-Hasslö pastorat inom Lunds stift.
Blekinge tingsrätt ogillade åtalet i sin dom den 19 juni 2002, mål B 207-01.
Kyrkoherden fungerade visserligen som arbetsledare, men med hänsyn till framförallt hans bristande kunskap förknippade med riktning av gravstenar kan han inte för samhällighetens räkning ha haft tillsyn över att arbetet skedde säkert, resonerade tingsrätten.
Och inte kunde kyrkostyrelsens ordförande fällas enbart för att han är ordförande.
Åklagaren överklagade, men fick inte prövningstillstånd i hovrätten. Riksåklagaren överklagade då avslaget till Högsta domstolen och menade att prövningstillstånd skulle beviljas eftersom det fanns anledning till ändring av domsluten för både kyrkoherden och styrelseordföranden.
Den 30 december 2004 avgjorde HD att målet skulle få tillstånd att prövas i hovrätten. Den 10 november kom domen.
Det ingick inte i kyrkoherdens tjänst att vara arbetsledare för kyrkovaktmästarna när de arbetade på kyrkogården. Att just den här kyrkoherden tagit på sig att vara arbetsledande uppgifter betyder inte att han också tagit på sig arbetsmiljöansvaret. För det krävs det kunskap om arbetsmiljöfrågor för det aktuella arbetet och hade han inte fått av samfälligheten.
Hovrätten friar kyrkoherden från ansvar för olyckan, men dömer styrelseordföranden till 30 dagsböter à 200 kronor för det arbetsmiljöbrott han begått. Han skulle ha satt sig in i hur arbetsmiljöfrågorna lösts för kyrkovaktmästarna då han åtog sig uppdraget, anser hovrätten.
Domen kan överklagas senast den 8 december.