Avtalsrörelsen
Läraravtalet visar vägen mot lokala uppgörelser om arbetstid

Läraravtalet för den kommunala sektorn är klart. Det tvååriga avtalet ger löneökningar på 3,5 procent till 210 000 arbetstagare. Parterna är eniga om att förläggning av arbetstiden ska lösas genom lokala avtal.
På torsdagskvällen blev avtalet HÖK 10 klart. Avtalet löper i 25 månader och ger 3,5 procent i löneökningar fördelat på två år. Lönerevision ska ske med minst 2 procent den 1 april 2010 och med minst 1,5 procent den 1 april 2011. HÖK 10 omfattar 210 000 lärare, studievägledare, fritidspedagoger och förskollärare inom kommuner, landsting samt företag anslutna till Pacta.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beskriver avtalet som ett där eleverna är vinnare. Lärarförbundet betonar att avtalet ger lärarna mer än vad andra yrkesgrupper hittills i avtalsrörelsen fått. Lärarnas Riksförbund pekar på att avtalet innehåller en lösning i frågan om lärarnas arbetstider.
Båda lärarfacken anser att en mängd kommuner under senare år ensidigt utökat lärarnas undervisningstid på bekostnad av planeringstiden, den så kallade förtroendetiden. Lärarfacken kopplar utvecklingen till kommunernas allt stramare budgetar. Utökningen av undervisningsskyldigheten har genomdrivits utan lokala överenskommelser.
I och med HÖK 10 har parterna enats om att skolor som vill förändra arbetstidsförläggningen ska sluta lokala avtal om detta.
Att arbetstidsfrågan är inflammerad visar de 19 stämningar som har strömmat in till Arbetsdomstolen under årets första månader. 6 är från Lärarnas Riksförbund och 13 från Lärarförbundet. Förbunden yrkar på skadestånd till ett stort antal lärare som förbunden anser fått ändrade arbetstider i strid med gällande avtal. Det är ovanligt att parter stämmer varandra i Arbetsdomstolen i frågor som man samtidigt för centrala förhandlingar om.
”Påtryckningar” har SKL dundrat. ”Inget samband” har lärarfacken svarat.