Arbetsdomstolen

Läraren chockades av skriftlig varning

Läraren var helt oförberedd på anklagelserna om brott. Ledningen för den katolska folkhögskolan gav henne en skriftlig varning. Den ska ogiltigförklaras, anser Lärarförbundet.

Publicerad
Läraren gar tagit mycket illa vid sig av det obehagliga mötet och anklagelserna. Foto: Colourbox

Matteläraren gick till mötet på rektors rum utan att ha en aning om vad det skulle handla om. Sittande vid rektors bord med ytterligare tre mötesdeltagare bakom sin rygg fick hon en skriftlig varning uppläst. Anklagelserna handlade om brott mot bland annat lojalitetsplikten i kollektivavtalet.

Chocken gjorde att läraren inte kunde tänka klart. Hon gjorde som hon blev tillsagd och skrev under varningen, som styrelserepresentanterna redan hade undertecknat. Dagen därpå kontaktade hon sitt fackförbund.

"Innehållet i varningen lästes upp på ett sätt som närmast för tankarna till avkunnande av dom utan föregående rättegång" skriver Lärarförbundet i sin stämningsansökan mot Stiftelsen Sveriges katolska folkhögskola.

Förbundet vill att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar varningen och fastställer att den var en olaglig disciplinär åtgärd. Den strider mot både kollektivavtalet och det enskilda anställningsavtalet, anser förbundet.

Läraren har undervisat i matematik på folkhögskolan i femton år och sköter även schemaläggning och tjänstefördelning. Hon har tagit mycket illa vid sig av det obehagliga mötet och anklagelserna, som hon säger är osanna och djupt kränkande. Händelserna har påverkat henne både på det personliga planet och i yrkesutövningen, skriver förbundet. Därför kräver förbundet ett högt allmänt skadestånd, 80 000 kronor till medlemmen, och 50 000 kronor till sig självt.