Kollektivavtal

Läsa mejlen sämsta sättet att börja dagen

Börja inte arbetsdagen med att läsa mejl, menar experten. Foto: Colourbox

Börjar du dagen med att läsa mejlen? Tänk om. Annars låter du någon annan sätta din dagordning.

Publicerad

Att kolla mejlen och lyssna av telefonsvararen är några av de värsta sätten att börja arbetsdagen på, enligt den amerikanske psykologen Ron Friedman. Då sätter du andras prioriteringar i centrum och låter dem styra din dag.

I Harvard Business Review jämför Ron Friedman mejlläsandet med att kocken börjar sitt arbetspass med att leta fläckar i köket i stället för att plocka fram ingredienserna.

Det bästa sättet att börja dagen är enligt Ron Friedman att använda tio minuter för att planera den. Föreställ dig att arbetsdagen är slut och att du lämnar jobbet otroligt nöjd med vad du har åstadkommit. Fråga dig själv vad det är du har uppnått som gör att du känner dig nöjd.

Nästa steg är att skriva en lista på vad du behöver få gjort, och då vara så konkret som möjligt. Ron Friedman hänvisar till produktivitetsexperten David Allen tips att börja varje punkt med ett verb. Till exempel kan du bryta ner en presentation till punkterna:

  • samla in försäljningssiffror
  • göra utkast till powerpointen
  • välja bilder som ska läggs in

Han menar att ju mer specifik du är med hur du ska nå dina mål desto större är sannolikheten att du lyckas.

- Slutligen ska du prioritera uppgifterna på din lista. Om det är möjligt, börja med det som kräver mest mental energi, skriver Ron Friedman.