avtalsrörelsen 2023

Låst läge – Byggnads vill bara teckna ettårigt

Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnadsarbetareförbundet.
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnadsarbetareförbundet.

Byggavtalet löper ut på söndag men förhandlingarna kärvar. Problemet är att parterna inte har samma syn på kriminalitet och fusk i branschen, hävdar Byggnads. De vill avvika från märket, hävdar Byggföretagen.

Publicerad Uppdaterad

byggavtalet

Tio veckors förhandlingar

  • Byggavtalet mellan Byggföretagen och Byggnadsarbetareförbundet löper ut 30 april.
  • Yrkanden växlades 14 februari.
  • Fusk och arbetslivskriminalitet är Byggnads prioriterade frågor.
  • Byggföretagen anser att det är företag som inte har kollektivavtal som står för fusket.

Byggavtalet mellan Byggföretagen och Byggnadsarbetareförbundet är det riktiga storavtalet som löper ut 30 april, på söndag. Lag&Avtal intervjuade på onsdagseftermiddagen Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind och Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Bilden båda ger är att få frågor kunnat rensas från förhandlingsbordet. Det står i stark kontrast mot yrkandena från bägge sidor. Inte inom något annat avtalsområde som Lag&Avtal granskat närmare denna avtalsrörelse har parterna tagit med så många frågor till förhandlingarna: 44 yrkanden från Byggföretagen och 32 från Byggnads. Nu börjar tiden ta slut, om man ska bli klara innan månadsskiftet.

– Vi har ett antal yrkanden som vi menar på att vi måste få igenom. De har ett antal som de vill få igenom. Men problemet är att vi inte delar samma bild av hur branschen ser ut. Kriminaliteten och fusket är den stora frågan, säger Torbjörn Hagelin.

Byggnads kräver mer precisa möjligheter att granska att byggföretagen betalar ut rätt lön och andra ersättningar. Förbundet vill även starkt begränsa hur många led av underentreprenörer arbetsgivarna ska kunna anlita. Ett annat stridsäpple är avtalslängden. Byggnads vill endast teckna ett ettårigt avtal

– Det har vi sagt hela tiden. I nuläget yrkar vi på ettårsavtal, säger Torbjörn Hagelin.

Mats Åkerlind, Byggföretagens förhandlingschef och vice VD.
Mats Åkerlind, Byggföretagens förhandlingschef och vice VD.

Men Mats Åkerlind anser att det är oförenligt med kostnadsmärket som industrins parter satte för snart en månad sedan.

– Vår uppfattning är att då skulle man avvika från märket. Alla parter har hittills accepterat märke och avtalslängd. Man får en liten premie på löneökningarna mot att avtalet blir tvåårigt och fungerar stabiliserande på arbetsmarknaden.

Mats Åkerlind säger att det är svårt att komma framåt om parterna inte ens är överens om märket.

Torbjörn Hagelin säger att nivåerna skulle kunna gälla i två år.

– Men när det gäller de allmänna villkoren vill vi ha öppet efter ett år. Det går absolut att göra så och ändå följa industrins kostnadsmärke.

Nu har parterna fyra hela dagar inplanerade då de sitter från morgon till kväll.

– Jag räknar med att vi är klara på söndag, det är planen. Det finns ändå anledning att se positivt på samtalsklimatet. Det är subtilt men jag kan jämföra olika tonalitet. Där finns en anda av att vilja komma överens, säger Mats Åkerlind.

Läs mer: