Avtalsrörelsen

Ledarna: Dags att slopa avtalsrörelsen

Annika Elias Foto: Scanpix

Återigen propagerar Ledarna för att lönerna ska sättas direkt mellan medarbetare och chef. Den här gången mitt under pågående avtalsrörelse - den sista i sitt slag om chefsorganisationen får som den vill.

Publicerad

Om årets avtalsrörelse ska bli den sista i sitt slag, vilket den borde bli, så måste både fack och arbetsgivare skärpa sig, anser Ledarnas ordförande Annika Elias i en debattartikel i Aftonbladet.

- Vi i Ledarna har svårt att förstå hur någon kan tro att dagens välutbildade medarbetare, som på alla andra områden i livet vill och kan göra egna val, vill att villkoren på jobbet görs upp bortom deras kontroll och inflytande.

I stället för att diktera procentsatser, kronor och ören, eller fördela löneutrymme mellan grupper ska avtalen vara ett stöd för den enskilde arbetstagaren att själv förhandla. I avtalen ska det slås fast hur ofta lönen ska revideras, vilka lönekriterierna är och att löneutvecklingen ska styras av prestation och resultat, anser Ledarna.

Organisationen har tagit fram en rapport som visar att bara tre av tio tycker att det är bra att lönen bestäms på riksnivå i förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivarorganisationer. Sju av tio svenskar i arbetsför ålder vill alltså att lönen ska sättas direkt mellan medarbetare och chef. Och det förhållandet gäller även bland LO:s medlemmar skriver Annika Elias. Och särskilt starkt är stödet för individuella och lokalt satta löner bland unga.

Ledarnas rapport borde vara en tankeställare för både fack och arbetsgivare, skriver hon.

- Även i branscher som på papperet arbetar med lokal lönebildning, är det alldeles för vanligt att medarbetarna upplever att de inte kan påverka sin löneutveckling. Många chefer har inget eller begränsat mandat från sina överordnade att sätta löner utifrån medarbetarnas förmåga och insats, trots att lönen ska vara individuell.

Arbetsgivarna måste se till att avtalen efterlevs. Att det inte finns några centralt fastlagda procentsatser och krontal får aldrig missbrukas som ett redskap för att hålla tillbaka berättigade löneökningar, skriver Annika Elias.

Här kan ni ladda ner Ledarnas rapport "Hög tid för en modern arbetsmarknad"