Nyheter

”Ledningen i Hörby ser inte allvarligt på anmälan”

Det är andra gången i år som Hörby kommun anmäls till Arbetsmiljöverket på grund av brister i arbetsmiljön och ledarskap samt kränkningar. Foto: Krister Hansson / Aftonbladet / TT

(Uppdaterad) Facken i Hörby kommun anser att arbetsgivaren inte tagit incidenten med nakenbad på Örenäs slott och dess efterspel på allvar - eller förstår vidden av det inträffade - och anmäler därför på måndagen på nytt arbetsmiljöproblemen till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

Som Lag & Avtal har berättat var det för tio dagar sedan, den 24 september, som de sex fackförbundens representanter och skyddsombud gjorde gemensam sak och anmälde Hörby kommun. De sex var Vision, Akademikerförbundet SSR, SACO-rådet, Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet samt Vårdförbundet. Upprinnelsen var att två chefer ska ha badat nakna under en chefskonferens på Örenäs slott i början av september. En av cheferna kom enligt uppgifter också med skämt och sexuella inviter som fick medarbetare att ta illa vid sig.

Facken krävde en extern utredning av den ”usla arbetsmiljön” och en utredning enligt Diskrimineringslagen. Redan i februari hotades Hörby kommun av vite efter Arbetsmiljöverkets inspektion.

Huvudskyddsombud och skyddsombud anser nu att att arbetsgivarens svar inte bemöter frågeställningar och begäranden samt att svaret i sin helhet är undermåligt, skriver de i ett pressmeddelande.

– Det helhetsproblem som vi huvudskyddsombud och skyddsombud påtalar i vår begäran om utredning och åtgärd enligt 6 kap 6a§ Arbetsmiljölagen bedöms inte alls beröras av arbetsgivaren. Den tystnadskultur som i januari i år föranledde den tidigare 66a-anmälan upplever vi nu, via vittnesmål, ha spritt sig till större delar av kommunens olika arbetsplatser. Många medarbetare påtalar även det svikande förtroendet för kommundirektören,säger skyddsombud och huvudskyddsombud. 

– Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön och skyldig att utreda samt åtgärda de arbetsmiljöproblem som finns i kommunen. I dagsläget anser vi att arbetsgivaren inte sett tillräckligt allvarligt på vår anmälan samt att arbetsgivaren inte heller upplevs förstått vidden av hur den senaste tidens bristande hantering av händelser och dess efterspel kring chefskonferensen påverkat arbetsmiljön för flertalet anställda i Hörby.

Lena Mårtensson Stenudd, Kommundirektören i Hörby, tycker att skyddsombuden i Hörby skulle ha vända sig till henne istället för till Arbetsmiljöverket.

– Vi har en utredning på gång om vad som skett på chefskonferensen på Öresnäs slott. Tills den är klar finns ingen anledning att koppla in Arbetsmiljöverket, säger hon till SVT Nyheter Skåne och fortsätter:

– Det kommer en rapport senast 8 oktober och innan dess finns det ingen anledning för skyddsombuden att koppla in Arbetsmiljöverket.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev