Nyheter

Löfven till arbetsgivare: Uppmana till distansarbete

–Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån. Foto: Jonas Ekströmer/TT

CORONAVIRUS. Statsminister Stefan Löfven sänder ett budskap till landets arbetsgivare att uppmana de anställda att arbeta på distans eftersom arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning. Regeringen avvaktar med att lätta på restriktioner med hänvisning till smittoläget.

Publicerad

– Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare. Det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger statsminister Stefan Löfven.

Många hade väntat sig att regeringen vid torsdagens pressträff skulle lätta på gränsen om 50 deltagare vid allmänna sammankomster.

Men något beslut om att häva coronarestriktioner har inte tagits, säger statsminister Stefan Löfven (S). De allra flesta i Sverige tar ett stort ansvar, men många har blivit mindre noggranna när det gäller att bromsa smittspridningen, säger Löfven.

– Hur tråkigt det än är så är meddelandet till det svenska folket att vi måste hålla i och hålla ut.

Han uppmanar arbetsgivare att uppmana anställda att arbeta på distans. Han ber också människor att varken delta i eller ordna trånga hemmafester. Människor bör fortsätta tvätta händerna och inte kramas.

– Krisen är inte över, långt därifrån. Det vi gör rätt nu kommer vi att få glädje av senare, det vi gör fel nu kommer vi att få lida för senare, säger han.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson beskriver läget i världen och Europa som bekymmersamt. Sverige har samma förutsättningar till smittspridning som andra länder. Orsaken är bland annat att man inte håller distans.

– Vi har en liten ökning som vi ser brett i landet. Vi ser ökningen i alla förvärvsarbetande åldersgrupper och arbetsplatserna är en viktig källa till smittspridning och vi vill därför åter vända oss till arbetsgivarna att ge förutsättningar för att arbeta hemifrån.

– Vi ser även problem inom idrotten, säger Carlson.

Enligt socialminister Lena Hallengren (S) bedöms samhället ha en bättre virusberedskap nu än tidigare. Inte minst med tanke på möjligheten till lokala och regionala åtgärder. Trots det uppmanar regeringen till sunt förnuft.

– När allt kommer omkring är det dina och mina vardagsbeslut det hänger på, säger Lena Hallengren.

I augusti meddelade regeringen att man skulle utreda undantag från 50-regeln för arrangemang med sittande publik. Tanken var att ändringarna skulle träda i kraft den 1 oktober.

Folkhälsomyndigheten föreslog i sitt remissvar att man kunde lätta på taket för folksamlingar för vissa arrangemang, och att man till en början kunde höja gränsen från 50 till 500 personer.

Det skulle gälla evenemang där man kan ha numrerade sittplatser och med minst en meter mellan deltagarna i publiken.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev