Nyheter

Magnus Persson blir ordförande i arbetsmarknadsutskottet

Magnus Persson (SD) är ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Foto: Rickard Nilsson/TT
Magnus Persson (SD) är ny ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Foto: Rickard Nilsson/TT

POLITIK. Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, blir ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Publicerad

De fyra partierna som väntas stödja moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister har enats om ny utskottsordförande i arbetsmarknadsutskottet. Det blir Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Magnus Persson.

Magnus Persson var under förra mandatperioden ledamot i utskottet och har under lång tid varit partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

– Jag har jobbat i arbetsmarknadsutskottet sedan jag kom in i riksdagen 2014, så jag känner en väldig stolthet. Det är frågor som jag brinner för och har brunnit för hela mitt liv med den bakgrund som jag också har som skyddsombud, säger Magnus Persson till TT.

I en tidigare intervju med Lag & Avtal har Magnus Persson förklararat att SD ligger till vänster när det handlar om arbetsmarknad.

– I företagsfrågor ligger vi nära Moderaterna. I vissa frågor som exempelvis utstationering ligger vi närmare Socialdemokraterna, eller till och med närmare Vänsterpartiet. Sett över hela arbetsmarknads­politiken ligger vi närmare Socialdemokraterna än Moderaterna. Jag brukar säga att SD är garanten i det konservativa blocket för att inte arbetsmarknads­politiken ska gå för långt till höger, sade han i intervjun.

Magnus Persson menade då att arbetsrätten var det politikområde där SD ligger längst till vänster i förhållande till andra områden. Han sa också att Centerpartiet var det parti som hade den politik som låg längst ifrån SD.

– Centern är ett extremt parti när det gäller arbetsmarknadspolitik, sade han.

Utskotten och partierna

Sverigedemokraterna tilldelas posten som ordförande i arbetsmarknadsutskottet, näringsutskottet, justitieutskottet och utrikesutskottet.

Moderaterna tilldelas posten som ordförande i finansutskottet, EU-nämnden och socialförsäkringsutskottet.

Kristdemokraterna får posten som ordförande i socialutskottet.

Liberalerna tilldelas posten som ordförande i utbildningsutskottet.

Den andra sidan, med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, får dela på ordförandeposten i försvarsutskottet, skatteutskottet, konstitutionsutskottet, civilutskottet, trafikutskottet, miljö- och jordbruksutskottet samt kulturutskottet.

Källa: TT