Nyheter

Malin Ragnegård ny ordförande för Kommunal

Malin Ragnegård blir ny förbundsordförande för Kommunal Foto: Kommunal
Malin Ragnegård blir ny förbundsordförande för Kommunal Foto: Kommunal

KARRIÄR. Malin Ragnegård tar över som ny förbundsordförande för Kommunal efter Tobias Baudin.

Publicerad

Hur känns det att bli förbundsordförande?

– Stort och omtumlande, men också väldigt bra. Har man tackat ja till vice ordförandeposten så är ju det här något man får räkna med. Men det var ingen tvekan om att jag skulle tacka ja.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Vad ser du mest fram emot?

– Jag har varit engagerad och förtroendevald i Kommunal i över 20 år på väldigt många nivåer och olika sätt. Jag är så glad och stolt varje dag jag får fortsätta vara det. Min drivkraft har hela tiden varit vikten av att vi organiserar oss lokalt på arbetsplatserna. Det lokala fackliga arbetet är grunden till allt vi gör i fackföreningsrörelsen. Min roll nu blir att opinionsbilda och påminna beslutsfattare om vilka som är bäst lämpade att vara med och bestämma om arbetstider, schemaläggning och annat.

Vilka utmaningar ser du att Kommunal har framför sig?

– Vi behöver dels fortsätta växa och bli fler medlemmar, dels få fler att ta på sig fackliga uppdrag och bli skyddsombud.

Vilka erfarenheter tar du med dig från tiden som förbundssekreterare?

– Jag kom direkt från det lokala förtroendeledet när jag blev invald i ledningen förra året. Det har varit ett otroligt lärorikt år bara att få sätta sig in i arbetet i en förbundsledning. Som förbundssekreterare har jag arbetat mycket med organisationsfrågor. Jag har jobbat med att se till att vi på förbundskontoret ger de bästa förutsättningarna till våra avdelningar och sektioner ute i landet, så att de kan göra det vi behöver göra, nämligen att organisera, utbilda och kräva vår rätt lokalt.

Vilka är dina främsta ledaregenskaper?

– Jag tycker om att leda, att träda före. Men jag tycker också om att gå vid sidan om och att stå bakom och lyfta andra. Jag har fått till mig från andra att jag både är väldigt närvarande och lyhörd. Jag förväntar mig inte heller att andra ska göra saker som jag själv inte gör. Det tycker jag är en viktig ledaregenskap att ha med sig.

Vilken är den största skillnaden mellan dig och din företrädare Tobias Baudin?

– Vi är olika som personer och säkerligen också lite i vår ledarstil. Men jag tycker inte att det ska bli så stor skillnad beroende på vem som är ordförande. Det viktiga arbetet är det som görs lokalt ute på arbetsplatserna. De beslut man tar som förbundsordförande gör man inte på egen hand. De är tagna i förbundsstyrelsen och på kongressen. Vi jobbar efter utsatta mål. Det känns som en trygg organisation som är väldigt stöttande.