Nyheter

Många kommunala chefer slutar efter val

Konflikter. Efter det senaste valet slutade närmare en tredjedel av kommuncheferna i Sveriges 290 kommuner.Sedan 1995 har andelen kommunchefer som slutar på grund av konflikter efter ett val stadigt ökat, och för fyra år sedan var den uppe i en tredjedel av alla som slutade.

Publicerad

Rolf Solli, professor vid Förvaltningshögskolan, har studerat svenska kommuner i trettio år. Han pekar på ett tydligt samband mellan val och året efter valet, då många kommunchefer slutar. I fråga om SD-styrda kommuner som Sölvesborg och Hörby, som förlorat många kommunala chefer, konstaterar han att växande partier i nya majoriteter kan medföra särskilda problem.

– Om många nya kommer in i nämnder och styrelser utan koll på hur det fungerar kan det börja gnissla. Skiljelinjen mellan politikerns och tjänstemannens roll är inte självklar, och den som vunnit i ett val och är ovan vid politik kan ha föreställningen att man kan bestämma allt.

Ifråga om att undvika utköp för den som använder rätten till yttrandefrihet konstaterar han att en möjlighet kan vara att deklarera att man lojalt utför de arbetsuppgifter som följer med den politik man kritiserat. Men i praktiken har en hög chef i Sofia Lenningers situation mycket små möjligheter att stanna.

– Det råder ingen tvekan om att vi har yttrandefrihet i det här landet. Men högre kommunala tjänstemän förväntas inte ha en åsikt om politiska frågor, det får konsekvenser i praktiken. Om politikerna bestämmer sig för att köpa ut dig så blir du utköpt. Man kan säga att det är en dålig affär, det är kostsamt, men det ska det också vara när folk får gå på det sättet.

De senaste fem åren har svenska kommuner köpt ut personal för 1,4 miljarder kronor, enligt en granskning som Sveriges Radio P4 Örebro gjort. 7 000 tjänstemän har köpts ut, varav 900 chefer.